Dinastija torta
Sastojci
Kore:
- 12 belanaca
- 300 gr šećera kristal
- 200 gr seckanih oraha
- 4 kašike brašna mekog
Žuti fil:
- 2 kesice pudinga od vanile
- 500 ml mleka
- 10 kašika šećera kristal
- 125 gr putera ili margarina
Crni fil:
- 12 žumanaca
- 12 kašika šećera kristal
- 100 gr čokolade za kuvanje
- 125 gr putera ili margarina
Ostalo:
- 300 gr šlaga
Uputstvo
Kore:
- Umutiti belanca sa šećerom u čvrst šam. Dodati seckane orahe i brašno i polako varjačom izmešati smesu, da se sastojci sjedine.
- Od ove smese ispeći dve korice, u okruglom kalupu, prečnika 26 cm ili pravougaonom plehu, dimenzija 20 x 30cm.
Žuti fil:
- Skuvati puding sa mlekom i šećerom, na uobičajen način. Kada se puding ohladi, dodati ga u umućen puter, i dobro umutiti mikserom, da se dobije lep kremast fil.
Crni Fil:
- Umutiti dobro žumanca sa šećerom i skuvati na pari. Na kraju dodati čokoladu za kuvanje i kuvati još taman toliko, da se čokolada istopi. Posebno umutiti puter, pa dodavati ohlađen fil, kašiku po kašiku, sve vreme muteći.
- Filovati tortu na sledeći način: Kora, žuti fil, crni fil, žuti fil, kora.
- Posebno umutiti šlag sa mlekom ili vodom, pa premazati celu tortu i ukrasiti po želji.
Napomene
Još jedna torta u nizu pomalo zaboravljenih. Ovih dana redovno kopam po mojoj staroj svesci sa receptima, i pokušavam da oživim, neke stare i nekada baš obožavane torte. Rado ih se prisećam i sa velikim zadovoljstvom svaku od njih napravim.
Poslovica za danas:
-„Malo naučimo iz pobede, ali mnogo iz poraza.“-
Lajkujte nas: