Go Back

Spužvaste bombone

Ukupno vreme20 mins
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: kolači,bombone,belance,sunđerasti,ekstrat,boja,šarene,mekane

Sastojci

  • 1 belance
  • 200 gr šećera u prahu
  • 100 ml vode
  • 1 kesica želatina
  • 150 ml vode
  • 200 gr šećera kristal
  • kokos za valjane bombona
  • ekstrat po želji i prehrambene boje

Uputstvo

  • U 100 ml vode razmutiti kesicu želatina i ostaviti da želatin nabubri.
  • Umutiti penasto belance. Dodati šećer u prahu i dobro izmiksati.
  • U šerpicu sipati kristal šećer, dodati 150ml vode i staviti da vri par trenutaka.
  • Skuvan i vruć sirup, sipati u belanca u tankom mlazu, sve vreme muteći mikserom.
  • Spremljen želatin malo zagrejati. Ne sme da provri, samo da pređe u tenčno stanje, pa ga polako dodati umućenim belancima.
  • Nastaviti sa miksanjem još desetak minuta otprilike. Dobićete belu i gustu smesu, koja se udvostručila miksanjem.
  • U smesu sipati malo ekstrata po želji i izmiksati još malo. Na kraju, smesu podeliti na 2-3 dela, pa u svaki dodati različitu, prehrambenu boju, te izmešati.
  • U pleh dimenzija 20 x 30 cm, sipati kokos, da pokrije dno. Na kokos sipati smesu u jednoj boji, pa špatulom polako rasporediti preko celog pleha. Preko sipati smesu u drugoj boji pa razmazati preko prvog. I na kraju sipati treći deo smese i razmazati. Odozgo posuti obilato kokos i ostaviti u frižider da se ohladi i stegne.
  • Smesu izručiti na dasku pa oštrim nožem seći na kockice, valjati u kokos i ređati na tacnu.
  • Ja sam koristilia i silikonski kalup, za male mafine, i dobijala okrugli oblik, pa ih takođe valjala u kokos.

Napomene

Ove spužvaste ili sunđeraste bombone su veoma zanimljive, brze i lake za pravljenje. Jedina mana im je što u njih ide previše šećera, ali jednom godišnje možemo malo i da zgrešimo😉
Poslovica za danas:
-"Sudbina se smeje i onima veoma odvažnim i onima veoma opreznim."-