Keyword: torta,lešnici,orasi,čokolada,rođendanska,korice,pečene,fil,na pari
Sastojci
Fil:
21žumance
200gršećera kristal
300grčokolade za kuvanje
375grputera ili margarina
200gršlaga
mleko za šlag
Kore:
21belance
21kašikašećerakristal
300grmlevenih oraha
6kašikafila
Uputstvo
Fil:
Za ovu tortu, jako je važno da prvo skuvate i umutite fil, jer se on dodaje u smesu za korice.
Dakle, umutiti dobro žumanca sa šećerom, dok smesa ne postane penasta i svetla. Ovako umućena žumanca skuvati na pari. Pred kraj kuvanja, dodati izlomljenu čokoladu i kuvati još malo, dok se čokolada ne istopi. Skuvan fil ostaviti da se ohladi.
Posebno umutiti puter ili margarin, dodati ohlađen fil i dobro mikserom umutiti. Umućen fil ostaviti sa strane.
Kore:
Kore je najbolje mutiti jednu po jednu. Dakle umutiti dobro 7 belanaca sa 7 kašika šećera. Dodati 100 gr mlevenih oraha i 2 kašike umućenog fila, pa smesu izmešati varjačom, da se sastojci sjedine.
Kore peći na 220*C oko petnaestak minuta, u plehu dimenzija 20 x 30 cm.
Ispečene kore ostaviti da se ohlade.
Za to vreme, umutit šlag sa mlekom, po uputstvu sa kesice. Umućen šlag dodati u fil, pa još jednom sve dobro umutiti mikserom.
Ovim filom nafilovati celu tortu i ukrasiti po želji.
Napomene
Gabon tortu možete praviti i sa pečenim lešnicima, ali takođe, možete i orahe malo prepeći, da dobiju lepši ukus. Inače torta je baš velika i teška. Ja sam od ove mere, napravila dve manje, okrugle torte, jednoj mladoj dami za rođendan.Poslovica za danas:-" Ko nikada ne greši, nikada ništa ne postigne."-