Doboš torta

Doboš torta

Ukupno vreme3 hrs
Kategorija: Torte
Kuhinja: Srpska
Keyword: doboš,torta,korice,pečene,fil,na pari,čokolada,šećer,led,glazura

Sastojci

Korice:

  • 18 celih jaja
  • 18 kašika šećera
  • 18 kašika brašna mekog

Fil:

  • 10 celih jaja
  • 300 gr šećera
  • 250 gr putera ili margarina
  • 300 gr čokolade za kuvanje

Glazura – šećerni led:

  • 15 kašika šećera
  • 50 gr margarina

Uputstvo

Korice:

  • Za ovu tortu, potrebno vam je 12 tankih korica. Korice se peku u specijalnim, tankim plehovima, koji služe samo za Doboš tortu.
  • Najbolje je mutiti smesu od po 3 jajeta, 3 kašike šećera i 3 kašike brašna. Od ove količine ispeku se 2 korice.
  • Dakle, prvo iseći 12 listova papira za pečenje, po dimenzijama pleha.
  • Ja sam mutila po 6 jaja i nisam odvajala belanca od žumanaca, već sam odmah mutila cela jaja sa šećerom. Kada smesa postane svetla i penasta, dodati brašno pa varjačom ili špatulom izmešati polako smesu, da ne splasne.
  • Na pleh staviti jedan papir za pečenje, sipati malo smese, pa polako poravnati preko celog pleha.
  • Peći na 200*C nekoliko minuta. Korice su veoma tanke pa se samim tim brzo i ispeku. Zato je potrebno ne ispuštati ih iz vida.
  • Pečenu koricu izvaditi iz pleha, ali ne skidati papir sa nje. Ostaviti da se hladi, a na pleh odmah stavljati novi papir za pečenje i smesu za sledeću koricu. I tako redom, dok ne ispečete svih 12 korica. Ne brinite, sve ovo ide veoma brzo.

Fil:

  • Cela jaja dobro umutiti sa šećerom. Kada je smesa postala svetla i penasta, staviti da se kuva na pari. Fil možete kuvati u lončiću na vodu, za kuvanje mleka ili po sistemu šerpa u šerpu.
  • Kuvati otprilike desetak minuta, pa onda polako dodavati čokoladu za kuvanje, malo po malo. Mešati sve vreme, da bi se čokolada istopila. Kuvati još jedno 10-15 minuta.
  • Za ove filove na pari, trebalo bi ipak da imate malo iskustva, da bi znali kada je fil otprilike gotov. Ukoliko prvi put kuvate ovakav fil, najbolje je da proveravate gustinu fila, tako što ćete kašičicu fila da stavite na tacnu, a tacnu u frižider na par minuta, da se ohladi. Onda kašičicom proverite gustinu. Ako je fil redak, i ako curi sa kašičice, kuvajte još par minuta, pa opet proverite na isti način.
  • Kuvani fil pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi.
  • Umutiti puter penasto, pa polako dodavati ohlađen fil, sve vreme muteći mikserom.
  • Sada sledi filovanje. Od ispečenih korica, odvojiti jednu koja je najlepša i ostaviti sa strane za vrh torte.
  • Uzeti jednu koricu, skinuti papir sa nje i staviti je na tacnu za tortu. Na koricu staviti otprilike dve kašike fila i polako razmazati fil preko cele korice u tankom sloju.
  • Sada staviti drugu koricu, okrenutu vrhom ka filu, tako da papir za pečenje dođe odozgo, što je i normalno. Koricu lepo poravnajte sa donjom koricom, blago je rukom pritisnite, na par mesta, da lepo legne i onda skinite papir za pečenje. Sada i nju premažite filom.
  • Nastavite filovanje do kraja. Ostavite par kašika fila za okolo torte i za ukrašavanje. Kada ste nafilovali jedanaestu koricu, preko nje stavite onu najlepšu koju ste odvojili, lepo je poravnajte i ne skidajte papir. Preko torte stavite drugi plato ili neki pleh, pa opteretite nečim malo težim. Ostavite tako tortu da odstoji par sati ili najbolje preko noći. Tako će torta dobiti savršeno ravan i pravilan oblik.
  • Sutradan skinuti papir za pečenje sa poslednje korice, zatim filom koji ste odvojili, premazati tortu okolo u tankom sloju, pa stavljati glazuru, odnosno led od šećera.

Glazura – šećerni led:

  • Staviti šećer u šerpicu i sipati samo malo vode, koliko da se šećer pokvasi. Staviti da se kuva. Kada šećer dobije boju meda, skinuti sa ringle, dodati margarin i mešati brzo, sve vreme dok pena ne nestane. Kada je pena splasnula i kada ste dobili lepu staklastu smesu, odmah preliti preko torte, pa nekim većim nožem polako razmazati glazuru preko cele torte.
  • Ostaviti da se glazura ohladi i stegne.
  • Sada sledi poslednji čin ove romantične drame.
  • Za ovaj čin, biće vam potreban jedan veliki ravan nož. Pripremite i novu truleks krpu, pokvašenu. Uključite ringlu da se zagreje, pa na zagrejanu ringlu prislonite oštricu noža da se dobro ugreje. Ugrejan nož sada prislonite na šećerni led, i blago pritiskajte, dok nož ne prođe kroz led. Nož obrište truleks krpom, ponovo ga ugrejte, pa isecite sledeće parče na torti. Led ćete seći prema tome, kakve parčiće torte želite.
  • Obzirom da sam ja pravila duplo manju meru, od ove koja je ovde navedena, dobila sam duplo manju tortu, te sam tortu presekla na pola po dužini, a zatim sekla na šnite širine jednog prsta.
  • Vi možete preseći na tri ili četiri dela po dužini, a zatim popreko na debljinu koju želite.
  • U špric za ukrašavanje torti, stavite ostatak fila, pa tortu ukrasite po želji.
  • Ja se raspisalaaa…e pa nema više, to bi otprilike bilo to.

Napomene

Koliko god vam zvučalo da je pravljenje ove torte komplikovano, ne bojte se, kada je budete završili, shvatićete da je ovo bila jedna veoma lepa avantura, a već drugo pravljenje će biti lakše i uigranije. Umećete vi već da se organizujete, da sebi olakšate i smanjite vreme pravljenja ove torte. Shvatite pravljenje Doboš torte kao jednu vrstu izazova, zato napravite i budite ponosni na sebe.
Poslovica za danas:
-“ Na muci se poznaju junaci.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Torte. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Dozvoljena memorija za slike: 4 MB.