Tatlije
Sastojci
Testo:
- 200 ml piva
- 200 ml ulja
- 1/2 kašičice soli
- 2 kašičice šećera
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 500 gr brašna mekog
Sirup:
- 600 gr šećera
- 600 ml vode
Ostalo:
- badem ili orasi za ukrašavanje nije obavezno
Uputstvo
- Umesitit testo od gore navedenih sastojaka. Prebaciti ga u pleh dimenzija 20 x 30 cm. Nije potrebno podmazivati pleh. Rastanjiti testo rukom, preko celog pleha.
- Kolač iseći na kocke pre pečenja.
- Sada na svaku kocku staviti po jedan badem ili polovinu oraha. Ovaj deo nije obavezan, ali kolač lepše izgleda, a i ukusniji je.
- Peći na 200*C, oko 20-30 minuta, dok ne porumeni.
- Ostaviti kolač da se potpuno ohladi.
- Skuvati sirup od šećera i vode. Sirup ne treba da bude potpuno gust kao za slatko, ali ne bi trebao da bude ni previše redak. Kuvajte ga 5-10 minuta pa proverite kapljicom između dva prsta, ako je blago lepljiv, onda je u redu. Gustina sirupa je otprilike, kao sok na razblaživanje.
- Vruć sirup preliti preko ohlađenog kolača i ostaviti ga da odstoji i da upije sav sirup.
- Pred služenje, još jednom iseći po tragovima prethodnog sečenja.
- A onda se zasladite ovom ukusnom poslasticom.
Napomene
Evo još jednog posnog kolača sa pivom, samo još lepšeg i sočnijeg nego što su to kiflice pivarke. Olakšavajuća okolnost je i ta, što se naprave duplo brže i lakše. Sigurna sam da ćete ga probati.
Poslovica za danas:
-“ Volite svoje neprijatelje, jer vam oni ukazuju na vaše greške.“-
Lajkujte nas: