Rozen torta sa makom
Sastojci
- 1 pakovanje korica za rozen tortu
- 400 ml mleka
- 300 gr šećera
- 400 gr maka
- 100 gr mlevenog plazma keksa ili neki drugi keks
- 250 gr putera ili margarina
- 1-2 kesice vanilin šećera
Glazura:
- 100 gr čokolade za kuvanje
- 3 kašike ulja
Uputstvo
- U šerpicu sipati mleko, šećer i vanilin šećer, i staviti da provri.
- Zatim, dodati mleveni mak i mleveni keks i kuvati par minuta, uz neprestano mešanje.
- Skinuti sa ringle i dodati puter iseckan na kockice, pa mešati dok se puter ne istopi.
- Na svaku koricu stavljati po 2-3 kašike vrućeg fila, ravnomerno ga razmazati, pa pokriti drugom koricom. Ponavljati postupak dok se sve korice na potroše. Poslednju koricu ne treba premazivati.
- Ovako nafilovan kolač, pokriti folijom i pritisnuti nečim malo težim, da se fil i korice lepo slegnu.
- Čokoladu istopiti, dodati ulje, izmešati i preliti preko kolača. Glazuru ravnomerno razmazati preko kolača i ostaviti da se setgne.
- Kolač seći na štangle ili kocke i poslužiti.
Napomene
Za ljubitelje maka, ovaj kolač je prava poslastica. Pun je maka, plazma keks mu daje posebnu notu ukusa, a najbolje je to, što se napravi za petnaestak minuta. Ako ga do sada niste probali, sada je pravi trenutak. A kada ga napravite, planuće brzinom svetlosti.
Poslovica za danas:
-“ Onoga ko marljivo radi, ni nebo ne može učiniti prosjakom.“-
Lajkujte nas: