Go Back

Rozen torta sa makom

Ukupno vreme20 mins
Kategorija: Kolači, Torte
Kuhinja: Srpska
Keyword: mak,kolači,torta,rozen,korice,glazura,lako,brzo,sočno,štangle

Sastojci

  • 1 pakovanje korica za rozen tortu
  • 400 ml mleka
  • 300 gr šećera
  • 400 gr maka
  • 100 gr mlevenog plazma keksa ili neki drugi keks
  • 250 gr putera ili margarina
  • 1-2 kesice vanilin šećera

Glazura:

  • 100 gr čokolade za kuvanje
  • 3 kašike ulja

Uputstvo

  • U šerpicu sipati mleko, šećer i vanilin šećer, i staviti da provri.
  • Zatim, dodati mleveni mak i mleveni keks i kuvati par minuta, uz neprestano mešanje.
  • Skinuti sa ringle i dodati puter iseckan na kockice, pa mešati dok se puter ne istopi.
  • Na svaku koricu stavljati po 2-3 kašike vrućeg fila, ravnomerno ga razmazati, pa pokriti drugom koricom. Ponavljati postupak dok se sve korice na potroše. Poslednju koricu ne treba premazivati.
  • Ovako nafilovan kolač, pokriti folijom i pritisnuti nečim malo težim, da se fil i korice lepo slegnu.
  • Čokoladu istopiti, dodati ulje, izmešati i preliti preko kolača. Glazuru ravnomerno razmazati preko kolača i ostaviti da se setgne.
  • Kolač seći na štangle ili kocke i poslužiti.

Napomene

Za ljubitelje maka, ovaj kolač je prava poslastica. Pun je maka, plazma keks mu daje posebnu notu ukusa, a najbolje je to, što se napravi za petnaestak minuta. Ako ga do sada niste probali, sada je pravi trenutak. A kada ga napravite, planuće brzinom svetlosti.
Poslovica za danas:
-" Onoga ko marljivo radi, ni nebo ne može učiniti prosjakom."-