Rombovi sa sirom
Sastojci
Testo:
- 500 ml mleka
- 1 kašičice šećera
- 1 kockica kvasca
- 2 kašičice soli
- 200 ml ulja
- 1 kg brašna
Fil:
- 250 gr sira
- 1 celo jaje
Ostalo:
- 1 žumance
- 1 kašika mleka
- 1 kašika ulja
- susam ili krupna so za posipanje
Uputstvo
- U mlako mleko razmutiti šećer i kvasac i ostaviti desetak minuta, da kvasac krene.
- Zatim dodati ostale sastojke i zamesiti lepo, glatko testo.
- Testo pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplo mesto da naraste i duplira se.
- Naraslo testo podeliti na tri dela, svaki deo premesiti i formirati jufku. Pokriti krpom i ostaviti 10-15 minuta, da testo odmori.
- Za to vreme spremiti fil. Sir izgnježditi viljuškom, dodati jedno jaje i sve dobro izmešati.
- Kada je testo odmorilo, uzeti prvu formiranu jufku, rasklagijati je na što tanje, u oblik pravougaonika, pa uz duži kraj rasporediti 1/3 fila.
- Uviti testo u rolat, pa tupim delom noža seći rolat ukoso, na delove, dva prsta širine, tako da se dobiju rombovi.
- Dobijene rombove ređati u pleh obložen pairom za pečenje. Praviti veći razmak između rombova, jer narastaju prilikom pečenja.
- Pokriti pleh krpom i ostaviti 45 minuta da rombovi narastu.
- Umutiti žumance sa mlekom i uljem, pa premazati narasle rombove, posuti ih susamom ili krupnom morskom solju.
- Kifle peći na 180*C oko 20-30 minuta.
- Poslužiti kiflice-rombove, dok su još topli.
Napomene
Ove predobre rombove-kiflice jednostavno morate probati. Toliko su ukusni i mekani, a ja zaista ne znam šta bih sada više mogla da kažem u korist ovih fantastičnih rombova. Nekada prosto, samo ostanem bez reči.
Poslovica za danas:
-“ Mladost živi od nade, a starost od uspomena.“-
Lajkujte nas: