Go Back

Rombovi sa sirom

Ukupno vreme2 hrs 30 mins
Kategorija: Peciva, Testa
Kuhinja: Srpska
Keyword: kiflice, sir, slane, rombovi, rolnice, dorucak, vecera, pecivo, testo

Sastojci

Testo:

  • 500 ml mleka
  • 1 kašičice šećera
  • 1 kockica kvasca
  • 2 kašičice soli
  • 200 ml ulja
  • 1 kg brašna

Fil:

  • 250 gr sira
  • 1 celo jaje

Ostalo:

  • 1 žumance
  • 1 kašika mleka
  • 1 kašika ulja
  • susam ili krupna so za posipanje

Uputstvo

  • U mlako mleko razmutiti šećer i kvasac i ostaviti desetak minuta, da kvasac krene.
  • Zatim dodati ostale sastojke i zamesiti lepo, glatko testo.
  • Testo pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplo mesto da naraste i duplira se.
  • Naraslo testo podeliti na tri dela, svaki deo premesiti i formirati jufku. Pokriti krpom i ostaviti 10-15 minuta, da testo odmori.
  • Za to vreme spremiti fil. Sir izgnježditi viljuškom, dodati jedno jaje i sve dobro izmešati.
  • Kada je testo odmorilo, uzeti prvu formiranu jufku, rasklagijati je na što tanje, u oblik pravougaonika, pa uz duži kraj rasporediti 1/3 fila.
  • Uviti testo u rolat, pa tupim delom noža seći rolat ukoso, na delove, dva prsta širine, tako da se dobiju rombovi.
  • Dobijene rombove ređati u pleh obložen pairom za pečenje. Praviti veći razmak između rombova, jer narastaju prilikom pečenja.
  • Pokriti pleh krpom i ostaviti 45 minuta da rombovi narastu.
  • Umutiti žumance sa mlekom i uljem, pa premazati narasle rombove, posuti ih susamom ili krupnom morskom solju.
  • Kifle peći na 180*C oko 20-30 minuta.
  • Poslužiti kiflice-rombove, dok su još topli.

Napomene

Ove predobre rombove-kiflice jednostavno morate probati. Toliko su ukusni i mekani, a ja zaista ne znam šta bih sada više mogla da kažem u korist ovih fantastičnih rombova. Nekada prosto, samo ostanem bez reči.
Poslovica za danas:
-" Mladost živi od nade, a starost od uspomena."-