Perini kolači
Sastojci
Testo:
- 2 šolje mleka mlakog
- 1/2 kockice kvasca
- 2 kašike šećera kristal
- 2 žumanceta
- 600 gr brašna mekog
Fil za premazivanje:
- 2 kašike masti, margarina ili putera
- 200 gr šećera kristal
- 2-3 šake mlevenih oraha
Ostalo:
- 500 ml mleka
- 3-4 kašike šećera
Uputstvo
- Umesiti testo od gore navedenih sastojaka. Količina brašna je okvirna, a mera zavisi od veličine šolje za mleko.
- Posebno umutiti mast i šećer. Umesto masti, kao što sam već napisala, možete koristiti puter ili margarin. Ja lično, uvek koristim mast.
- Umešeno testo odmah rasklagijati što tanje, u oblik pravougaonika i premazati ga umućenom filom.
- Premazano testo posuti mlevenim orasima i uviti u rolat. Inače, po originalnom receptu, ne idu orasi, tako da orase ne morate da posipate, ukoliko ne volite. Ja volim sa orasima, pa ih zato uvek stavim.
- Uvijeni rolat seći na delove, 2 cm debljine, pa dobijene pužiće ređati u podmazanu tepsiju. Praviti razmak između pužića, jer narastaju prilikom pečenja.
- Pužiće peći na 180*C oko 15 minuta, pa kada su upola pečeni, izvaditi iz rerne, preliti zaslađenim mlekom i vratiti u rernu da se peku još desetak minuta.
- Pečene Perine kolače, pokriti krpom i ostaviti da se malo prohlade. Poslužiti tople ili hladne, potpuno je svejedno, jer su svakako divni.
Napomene
Evo ideje za jedan veoma lep i topao obrok za doručak. Ispunite svoj dom, u jedno lepo nedeljno jutro, mirisom ovih divnih Perinih kolača i poslužite ih uz šolju mleka…pa gde ćete lepši doručak molim vas.
Poslovica za danas:
-“ Ne možeš svakog dana da učiniš veliko delo, ali zato možeš dobro.“-
Lajkujte nas: