Golemi ekler

Golemi ekler

Ukupno vreme1 hr 15 mins
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Austrijska
Keyword: ekler, kolač, pečena, kora, fil, krem, sočni, ukusni, lako, brzo

Sastojci

Kora:

  • 125 ml mleka
  • 125 ml vode
  • 115 gr putera ili margarina
  • 1 kašika šećera
  • prstohvat soli
  • 140 gr brašna
  • 4 cela jajeta

Fil:

  • 500 ml mleka
  • 120 gr šećera
  • 2 cela jajeta
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 50 gr brašna
  • 50 gr putera ili margarina
  • 200 ml slatke pavlake
  • 20 gr šećera u prahu

Uputstvo

Kora:

  • U šerpicu sipati mleko i vodu i pustiti da provri.
  • Dodati šećer, so i puter i promešati da se sve istopi. Vratiti na ringlu da još jednom provri.
  • Na kraju sipati brašno i promešati, da se dobije homogena smesa. Ostaviti da se malo prohladi uz povremeno mešanje. Za to vreme skuvati fil.

Fil:

  • Umutiti jaja, šećer, vanilin šećer i brašno, sa malo odvojenog mleka od pola litre. Ostatak mleka staviti da vri.
  • Umućenu smesu sipati u provrelo mleko i kuvati fil dok se ne zgusne. Skinuti sa ringle i dodati puter. Dobro izmešati i ostaviti da se fil potpuno ohladi.
  • Posebno umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu, pa dodati ohlađenom filu i još jednom sve dobro izmiksati. Fil je gotov.
  • U skuvanu i ohlađenu smesu za koru, dodavati jedno po jedno jaje, a posle svakog dodatog jajeta, smesu dobro umutiti mikserom.
  • Umućenu smesu za koru, izručiti u podmazan pleh, dimenzija 30 x 20 cm. Testo razmazati po dnu i stranicama pleha. Testo je lepljivo, pa će se lako razmazati.
  • Koru peći na 200*C oko pola sata, zatim smanjiti temperaturu na 180*C i peći još 15 minuta otprilike.
  • Pečenu koru ostaviti desetak minuta da se prohladi, pa preko nje izručiti fil i ravnomerno ga rasporediti preko cele kore.
  • Istopiti 20-30 gr čokolade sa kašičicom ulja, sipati u kesu za zamrzivač, makazama odseći vrlo malo od vrha kese, pa našarati i ukrasiti kolač. Ja sam kombinovala čokoladu i karamel. Takođe, možete umutit šlag pa premazati preko kolača. Ostaviti u frižider, najmanje 4 h da se hladi.
  • Ohlađen kolač iseći na kocke i uživajte u ovom divnom slatkišu.

Napomene

Za sve one, koje mrzi da se bakću oko eklera i da se brinu da li će ekleri uspeti ili ne, evo idealnog rešenja i adekvatne zamene. Kolač je neverovatno ukusan, a veoma lak i brz za pravljenje i što je najvažnije, sasvim sigurno uspeva. Obavezno probajte.
Poslovica za danas:
-“ Gde nedostaje snaga, nadoknađujemo je voljom.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Kolači. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here