Golemi ekler
Sastojci
Kora:
- 125 ml mleka
- 125 ml vode
- 115 gr putera ili margarina
- 1 kašika šećera
- prstohvat soli
- 140 gr brašna
- 4 cela jajeta
Fil:
- 500 ml mleka
- 120 gr šećera
- 2 cela jajeta
- 1 kesica vanilin šećera
- 50 gr brašna
- 50 gr putera ili margarina
- 200 ml slatke pavlake
- 20 gr šećera u prahu
Uputstvo
Kora:
- U šerpicu sipati mleko i vodu i pustiti da provri.
- Dodati šećer, so i puter i promešati da se sve istopi. Vratiti na ringlu da još jednom provri.
- Na kraju sipati brašno i promešati, da se dobije homogena smesa. Ostaviti da se malo prohladi uz povremeno mešanje. Za to vreme skuvati fil.
Fil:
- Umutiti jaja, šećer, vanilin šećer i brašno, sa malo odvojenog mleka od pola litre. Ostatak mleka staviti da vri.
- Umućenu smesu sipati u provrelo mleko i kuvati fil dok se ne zgusne. Skinuti sa ringle i dodati puter. Dobro izmešati i ostaviti da se fil potpuno ohladi.
- Posebno umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu, pa dodati ohlađenom filu i još jednom sve dobro izmiksati. Fil je gotov.
- U skuvanu i ohlađenu smesu za koru, dodavati jedno po jedno jaje, a posle svakog dodatog jajeta, smesu dobro umutiti mikserom.
- Umućenu smesu za koru, izručiti u podmazan pleh, dimenzija 30 x 20 cm. Testo razmazati po dnu i stranicama pleha. Testo je lepljivo, pa će se lako razmazati.
- Koru peći na 200*C oko pola sata, zatim smanjiti temperaturu na 180*C i peći još 15 minuta otprilike.
- Pečenu koru ostaviti desetak minuta da se prohladi, pa preko nje izručiti fil i ravnomerno ga rasporediti preko cele kore.
- Istopiti 20-30 gr čokolade sa kašičicom ulja, sipati u kesu za zamrzivač, makazama odseći vrlo malo od vrha kese, pa našarati i ukrasiti kolač. Ja sam kombinovala čokoladu i karamel. Takođe, možete umutit šlag pa premazati preko kolača. Ostaviti u frižider, najmanje 4 h da se hladi.
- Ohlađen kolač iseći na kocke i uživajte u ovom divnom slatkišu.
Napomene
Za sve one, koje mrzi da se bakću oko eklera i da se brinu da li će ekleri uspeti ili ne, evo idealnog rešenja i adekvatne zamene. Kolač je neverovatno ukusan, a veoma lak i brz za pravljenje i što je najvažnije, sasvim sigurno uspeva. Obavezno probajte.
Poslovica za danas:
-“ Gde nedostaje snaga, nadoknađujemo je voljom.“-
Lajkujte nas: