Valjkasti kroasani
Sastojci
Testo:
- 200 ml mleka
- 200 ml vode
- 100 ml ulja
- 1 kašika šećera
- 1 kockica kvasca
- 2 kašičice soli
- oko 650 gr brašna mekog
Ostalo:
- 120 gr putera ili margarina
- 150 gr sira po izboru
- 1 žumance i 2-3 kašike mleka za premazivanje
- susam ili mak za posipanje
Uputstvo
- Umesiti testo od gore navedenih sastojaka. Brašno dodavati na kraju, malo po malo, dok se ne dobije lepo, glatko testo.
- Testo pokriti i ostaviti na toplo mesto, da naraste.
- Naraslo testo blago premesiti i podeliti na dva jednaka dela. Svaki deo još malo premesiti, samo koliko da se formira jedna lepa jufka. Ostaviti obe jufke desetak minuta, da odmore.
- Za to vreme, istopiti puter u šerpici.
- Uzeti jednu jufku, pa je rastanjiti oklagijom na oblik pravougaonika, što tanje. Premazati je rastopljenim puterom, pa preklopiti na tri dela.
- A onda još na tri dela, da se dobije jedan četvrtasti paketić. Isto uraditi i sa drugom jufkom.
- Sada uzeti prvi paketić od testa, pa ponovo rastanjiti na tanko. Najbolje je, da ga prvo malo rukama rastanjite, a zatim oklagijom, obzirom da testo hoće da klizi i da beži zbog namazanog putera.
- Testo ponovo premazati otopljenim puterom. Preko namazanog testa narendati sir po izboru.
- Punite kroasane po vašoj želji ili šta vam se već nađe u frižideru.
- Premazano testo uviti u rolat, pa ivice dobro prstima slepiti.
- Rolat iseći na delove, dužine 4 prsta otprilike.
- Poređati ih u pleh obložen papirom za pečenje. Svaki kroasan malo rukom spljoštiti, pa ih premazati žumancetom, umućenim sa malo mleka i posuti susamom ili nemlevenim makom.
- Peći na 180*C oko pola sata.
- Poslužiti tople kroasane.
Napomene
Ma peciva nikad dosta. Ja mislim da nema osobe, koja se ne obraduje i ne ogladni, onog momenta kada se pred nju iznese neko mirišljavo i vruće pecivo. Ajde neka se javi onaj, ko može da mu odoli.
Poslovica za danas:
-„Dovoljno je srećan onaj, koji nema vremena da bude nesrećan.“-
Lajkujte nas: