Česnica

Česnica

Ukupno vreme2 hrs 30 mins
Kategorija: Hleb
Kuhinja: Srpska
Keyword: Pogača,hleb,pecivo,testo,česnica,božić,parica,kvasac,ukrašena

Sastojci

Testo:

  • 250 ml mleka
  • 250 ml jogurta
  • 100 ml ulja
  • 2 cela jajeta
  • 1 kockica kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 900 gr brašna mekog

Ostalo:

  • žumance, 1 kašika mleka i 1 kašika ulja za premazivanje

Uputstvo

  • U mlako mleko razmutiti kvasac i šećer, pa ostaviti desetak minuta da se kvasac aktivira.
  • Zatim dodati ostale sastojke i promešati da se svi sastojci sjedine. Na kraju dodavati, malo po malo brašna i zamesiti glatko testo, koje se ne lepi za ruke. Pokriti testo krpom i ostaviti na toplo mesto, da naraste i udvostruči se.
  • Naraslo testo malo premesiti u vangli, pa ostaviti još petnaestak minuta da ponovo krene.
  • Testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na dva dela. Jednu polovinu oblikovati u oblik kruga, prečnika 26-28 cm, u testo udenuti novčić, da se ne vidi i prebaciti u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
  • Drugi deo testa podeliti na dva dela, pa jednu polovinu ostaviti sa strane, a drugu podeliti na 6 delova. Svaki od 6 delova razvaljati dlanovima u dugačke trake, otprilike 35-40cm dužine.
  • Tri trake staviti vodoravno jednu do druge, a ostale tri trake horizontalno, takođe jednu do druge, tako da formiraju oblik krsta. Potrebno je isprepletati trake u sredini, kao na slici.
  • Sada sva četiri kraja uplesti u kiku, a krajeve slepiti da se ne odmotaju.
  • Ovako upletene trake u obliku krsta, prebaciti na testo u tepsiji, a krajeve podvući ispod testa.
  • Od preostala dva dela testa, napraviti takođe dve dugačke trake i formirati od njih upredenu pletenicu.
  • Pletenicu obmotati oko pogače u plehu i ostaviti pola sata da testo odmori i malo naraste.
  • Umutiti žumance sa mlekom i uljem, pa premazati pogaču.
  • Pogaču peći na 200*C oko 40 minuta, ali paziti da ne preplane. Kada pogača dobije lepu, zlatno-žutu boju, pokriti je papirom za pečenje ili aluminijumskom folijom i tako peći do kraja.
  • Pečenu pogaču-česnicu, izvaditi iz tepsije, uviti u čistu kuhinjsku krpu i ostaviti da se hladi dok ne dođe vreme da se česnica lomi.

Napomene

Što bi naš narod rekao: „Sto sela, sto običaja.“ E pa to je slučaj i sa česnicom. Prava je dilema kako se i od čega pravi česnica, od kog brašna, slana ili slatka itd…U mom kraju se, recimo, pravi isključivo od projinog brašna i to je česnica mog detinjstva, a i sada. U većem delu Srbije, pravi se od pšeničnog brašna i ukrašava se slično, kao što sam ja ovu ukrasila. A u Vojvodini, česnica je kolač od mlevenih oraha i suvog voća, sličan baklavi samo suvlji. Verovatno ima još varijanti, a ja sam navela one najčešće. Bilo kako bilo, važno je jedino, da se česnica nađe na Božićnoj trpezi. 
Poslovica za danas:
-“ Poklonjena ljubav i vreme su osnovni sastojci istinski srećnog Božića.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Hleb. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here