U mlako mleko razmutiti kvasac i šećer, pa ostaviti desetak minuta da se kvasac aktivira.
Zatim dodati ostale sastojke i promešati da se svi sastojci sjedine. Na kraju dodavati, malo po malo brašna i zamesiti glatko testo, koje se ne lepi za ruke. Pokriti testo krpom i ostaviti na toplo mesto, da naraste i udvostruči se.
Naraslo testo malo premesiti u vangli, pa ostaviti još petnaestak minuta da ponovo krene.
Testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na dva dela. Jednu polovinu oblikovati u oblik kruga, prečnika 26-28 cm, u testo udenuti novčić, da se ne vidi i prebaciti u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Drugi deo testa podeliti na dva dela, pa jednu polovinu ostaviti sa strane, a drugu podeliti na 6 delova. Svaki od 6 delova razvaljati dlanovima u dugačke trake, otprilike 35-40cm dužine.
Tri trake staviti vodoravno jednu do druge, a ostale tri trake horizontalno, takođe jednu do druge, tako da formiraju oblik krsta. Potrebno je isprepletati trake u sredini, kao na slici.
Sada sva četiri kraja uplesti u kiku, a krajeve slepiti da se ne odmotaju.
Ovako upletene trake u obliku krsta, prebaciti na testo u tepsiji, a krajeve podvući ispod testa.
Od preostala dva dela testa, napraviti takođe dve dugačke trake i formirati od njih upredenu pletenicu.
Pletenicu obmotati oko pogače u plehu i ostaviti pola sata da testo odmori i malo naraste.
Umutiti žumance sa mlekom i uljem, pa premazati pogaču.
Pogaču peći na 200*C oko 40 minuta, ali paziti da ne preplane. Kada pogača dobije lepu, zlatno-žutu boju, pokriti je papirom za pečenje ili aluminijumskom folijom i tako peći do kraja.
Pečenu pogaču-česnicu, izvaditi iz tepsije, uviti u čistu kuhinjsku krpu i ostaviti da se hladi dok ne dođe vreme da se česnica lomi.