Kiflice sa sirom
Sastojci
Testo:
- 500 ml mleka
- 1 kockica svežeg kvasca
- 3 ravne kašike šećera
- 1 velika kašika soli
- 2 cela jajeta
- 3 šoljice ulja
- 1 kašika sirćeta
- 1300 gr brašna mekog
Ostalo:
- 250 gr margarina
- 1 celo jaje za premazivanje
- susam za posipanje
Uputstvo
- U mlako mleko razmutiti kvasac, dodati šećer, sve izmešati i ostaviti desetak minuta da se kvasac aktivira.
- Dodati umućena jaja, so, sirće, ulje i brašno, pa zamesiti lepo glatko testo. Brašno dodavati po malo, jer gramaža brašna može da varira u zavisnosti od veličine jaja ili šoljica za ulje.
- Umešeno testo pokriti krpom i ostaviti da naraste.
- Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu, pa oklagijom rastanjiti na debljinu prsta. Većom čašom vaditi krugove od testa.
- Svaki krug rasklagijati samo po dužini i što tanje. Jednu stranu testa, nožem iseći na trake, a na drugi kraj staviti fil po želji i uviti kiflicu.
- Uvijene kiflice ređati u pleh, premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom. Preko kiflica izrendati margarin i staviti da se peče. Kiflice peći na 220*C.
- Od ove mere izađe dva velika pleha kiflica, tako da je potrebno podeliti margarin na dva dela, pa jedan deo narendati preko kiflica u jednom plehu, a drugu polovinu ostaviti za drugi pleh.
- Poslužiti tople.
Napomene
Kiflice sa bas lako i brzo naprave, a o ukusu ne treba posebno pričati. Ja sam za fil stavljala sir za tost sendvič, sledeći put ću da probam slatke, a lično mislim da su jako ukusne i prazne, na kraju krajeva, probaćemo.
Poslovica za danas:
-“ Ko vređa nebo, nema kome da se moli.“
Lajkujte nas: