U vanglicu sipati vodu do pola i razmutiti limuntus.
Šljive oljuštiti, prepoloviti, izvaditi koštice i ubacivati u vodu sa limuntusom.
U veću šerpu sipati šećer i dve čaše obične vode, pa staviti na ringlu da se šećer ušpinuje, kao za slatko.
Šljive procediti, ubaciti u ušpinovan šećer i pustiti da se kuva. Odmah ubaciti pola limuna isečenog na kolutove i kuvati sve zajedno. Povremeno kašikom skidati penu.
Čim šljive počnu polako da se raspadaju, šerpu skloniti sa ringle, izvaditi kolutove limuna, pa štapnim mikserom izmiksati sve, da se dobije kompaktna smesa. Napominjem da se šljive jako brzo skuvaju i skoro odmah počnu da se raspadaju.
Vratiti na ringlu i kuvati još par trenutaka, sve vreme mešajući da ne zagori.
Skloniti sa ringle, sipati odmah u tegle, zatvarati metalnim zatvaračem i tegle okretati naopako. Ostaviti 15-20 minuta, pa tegle ponovo okrenuti na pravu stranu i ostaviti da se džem do kraja ohladi. Odložiti na mesto za zimnicu.