Keyword: Torta, sara, orasi, fil, na pari,čokolada, pečene, korice
Sastojci
Kore:
15belanaca
15kašikašečera
300grmlevenih oraha
3kašikebrašna
I Fil:
15žumanaca
300gršećerakristal
375grputera ili margarina
100grčokolade za kuvanje
2kesicevanile
II Fil:
120grmlevenih oraha
2kesicevanile
1kockicaputera
malo mleka
Ostalo:
Šlag ili čokoladna glazura
Uputstvo
Kore:
Dobro umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg.
Dodati orahe i brašno, pa polako špatulom promešati, da se sastojci sjedine. Od ove smese ispeći 3 kore, u plehu dimenzija 20 x 30cm, ili okruglom plehu, prečnika 26cm.
I Fil:
Mutiti žumanca sa šećerom, dok smesa ne postane bela i penasta. Tako umućena žumanca skuvati na pari. Ostaviti da se ohladi.
Posebno umutiti puter, dodati skuvan i ohlađen fil, pa dobro sve izmiksati.
Fil podeliti na dva dela. U jedan deo sipati vanilu i izmiksati. U drugi deo dodati istopljenu čokoladu pa sve izmiksati.
II Fil:
Mlevene orahe popariti sa malo vrelog mleka. Dodati kockicu putera i vanilu, pa sve lepo izmešati i ostaviti da se malo ohladi.
Kada su gotova sva tri fila, tortu filovati sledećim redom: kora, žuti fil, kora, čokoladni fil, kora, fil sa orasima.
Preko torte preliti glazuru od čoklade ili premazati celu šlagom.
Napomene
Nađoh ovaj stari recept, a ni sama ne znam koliko je star i koliko ga već dugo imam. Bez obzira na to, sada sam je prvi put napravila, sigurna sam, ne i poslednji. Torta je izvanredna i kao što uvek kažem, torta sa filom na pari nema konkurenciju. Samo je napravite i probajte, obećavam uživanje u ukusu.Poslovica za danas:-" Velika je snaga u onome, ko ume da prećuti i kada ima pravo."-