Rolnice sa sirom
Sastojci
- 500 ml mleka
- 1 kockica svežeg kvasca
- 9 kašika ulja
- 1 kašičica šećera
- 2 – 3 kašičice soli
- oko 900 – 1000 gr brašna mekog
Ostalo:
- 200 gr putera ili margarina
- 1 celo jaje
- sir po izboru
- susam za posipanje
Uputstvo
- U mlako mleko rastopiti kvasac i šećer, pa ostaviti desetak minuta da se kvasac aktivira.
- Dodati ostale sastojke pa umesiti lepo, glatko testo. Brašno dodavati postepeno, jer može da se desi da treba manja količina brašna od jednog kilograma.
- Testo pokriti i ostaviti da naraste i da se duplira.
- Naraslo testo premesiti i podeliti na 6 delova, pa svaki deo premesiti u jufku i ponovo ostaviti da naraste.
- Svaku jufku rasklagijati i premazati odmeklim puterom ili margarinom. Može se koristiti i margarin za mazanje, potpuno je svejedno.
- Preko premazanog testa, rasporediti sir po izboru. Ja sam kombinovala 250gr krem sira i 2 manje kriške tvrdog, zrelog sira.
- Ovako nafilovano testo, uviti u rolat, pa iseći na 5 – 6 delova.
- Rolnice poređati u veliki pleh od šopreta i ostaviti 15-20 minuta da narastu, taman dok se rerna ugreje.
- Narasle rolnice premazati umućenim jajetom, posuti susamom i peći na 200*C oko 20 – 25 minuta.
- Poslužiti dok su još tople.
Napomene
Koliko su ove rolnice ukusne i mekane, saznaćete jedino ako ih napravite. Iskreno, ja sam ih sada prvi put pravila i malo je reći da sam oduševljena, kao uostalom i moji ukućani. Uspela sam da odvojim nekoliko komada za sutradan, čisto da probam kakve su kada prenoće, i znate šta…isto su i mekane i ukusne, bez izuzetka.
Poslovica za danas:
-“ Kada čovek jedanput sam sebi pomogne, onda mu i drugi priskaču u pomoć.“-
Lajkujte nas: