Krater kolač
Sastojci
Kora:
- 5 celih jaja
- 100 ml mleka
- 100 ml ulja
- 250 gr šećera kristal
- 250 gr brašna mekog
- 2 kašike kakaoa
- 1 kesica praška za pecivo
Krem:
- 800 ml mleka
- 5 kašika šećera kristal
- 2 kesice pudinga od vanile
- 2 kesice vanile
Glazura:
- 2 čaše kisele pavlake
- 6 kašika šećera u prahu
Uputstvo
- Skuvati puding sa mlekom, šećerom i vanilom. Ostaviti da se skroz ohladi.
Kora:
- Umutiti penasto jaja sa šećerom. Dodati mleko i ulje pa još jednom izmiksati na manjoj brzini.
- Posebno izmešati brašno, kakao i prašak za pecivo, pa dodati u umućenu smesu. Još jednom sve izmiksati, da se sastojci sjedine.
- Pleh dimenzija 20 x 30 cm podmazati ili obložiti papirom za pečenje. Ja sam koristila četvrtasti pleh, na rasklapanje.
- U pleh izručiti umućenu smesu i staviti u rernu, zagrejanu na 180*C, samo na 5-6 minuta, da se uhvati skroz tanka korica po testu.
- Izvaditi pleh iz rerne, pa kašikom uzimati ohlađen puding i stavljati preko testa. Kašikom, slobodno, probušiti malo koricu koja se uhvatila, tako da puding malo upadne u testo.
- Poređati celu količinu skuvanog pudinga, bez bojazni da će biti previše.
- Kolač vratiti u rernu i peći oko 30 minuta na 180*C.
- Posebno umutiti kiselu pavlaku sa šećerom u prahu. Kada je kolač skoro pečen, ponovo ga izvaditi iz rerne, premazati smesom od pavlake i šećera i vratiti još desetak minuta u rernu.
- Ispečeni kolač ostaviti da se ohladi, seći na kocke i poslužiti.
Napomene
Kolač je zaista odličan. Ukusan, mekan, sočan i neobično lepog i dekorativnog izgleda. Stvarno ga od srca preporučujem, jer se veoma brzo i lako pravi, jeftin je a i izdašan. Dajte mu šansu, nećete se pokajati.
Poslovica za danas:
-“ Često se kajemo za ono što smo rekli, ali nikad, nikad za ono što nismo.“-
Lajkujte nas: