Bakin kolač

Bakin kolač

Ukupno vreme45 mins
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: Bakin, kolač, galete, mekane,

Sastojci

  • 4 cela jajeta
  • 16 kašika šećera kristal
  • 4 šoljice mleka
  • 2 šoljice ulja
  • 33 kašike brašna mekog
  • 1 kesica praška za pecivo

Uputstvo

  • Umutiti penasto jaja i šećer. Dodati ostale sastojke pa umutiti lepu, glatku smesu.
  • Aparat za galete ili bakin kolač zagrejati. Kada je zagrejan, podmazati ga uljem sa obe strane pa na donju ploču sipati kutlaču smese.
  • Poklopiti gornjom pločom i peći. Potrebno ja da galete porumene sa obe strane.
  • Vaditi na tanjir i ređati jednu preko druge.
  • Poslužiti tople ili hladne, uz prilog ili same.
  • Potpuno je svejedno.

Napomene

Galete su jedan od najomiljenijih kolača kod nas, i to još od davnina. Sećam se da smo u selu imali presu za galete, koja se stavlja na šporet „smederevac“…skine se okrugla ploča sa šporeta, pa se stavi presa. Kada se zagreje, stavi se testo i peče, samo što se ova presa morala s’vremena na vreme okretati i imala je oblik pravougaonika. Ovo je bilo objašnjenje za sve mlade domaćice, čije bake nisu toliko stare kao što su naše bile?
Poslovica za danas:
-“ U osamdesetoj, čovek zna sve. Ali, treba toga da se seti.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Kolači. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here