Masna lisnata pogača

Masna lisnata pogača

Ukupno vreme2 hrs
Kategorija: Pogače
Kuhinja: Srpska
Keyword: Pogača, hleb, testo, masna, slano, lisnata

Sastojci

  • 400 ml mleka
  • 1 kockica svežeg kvasca
  • 10 kašika ulja
  • 2-3 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kg brašna mekog otprilike

Ostalo:

  • 250 gr putera ili margarina za premazivanje testa
  • 1 celo jaje za premazivanje pogače na kraju
  • susam

Uputstvo

  • U toplo mleko razmutiti jednu kockicu svežeg kvasca i kašičicu šećera. Dodati brašna da se dobije smesa, gustine kao za palačinke. Dobro sve izmešati i ostaviti da kvasac krene.
  • U nadošli kvasac dodati so i ulje i izmešati. Sada dodavati po malo brašna i rukom zamesiti glatko fino testo, da se ne lepi.
  • Pokriti krpom i ostaviti da naraste.
  • Naraslo testo premesiti i podeliti na pet delova. Svaki deo ponovo premesiti u jufku i ostaviti desetak minuta da odmori.
  • Jufke rasklagijati na debljinu polovine prsta, svaku premazivati odmeklim puterom i ređati jednu na drugu. Poslednja se ne premazuje.
  • Ovako premazane i složene jufke, oklagijom razvući u krug što tanje. Kada je testo rasklagijano, nožem iseći jedan prsten oko testa, debljine dva prsta (kao na slici).
  • Prsten podeliti na 4 dela a unutrašnjost testa podeliti na 16 delova.
  • Svaki četiri dela prstena, uviti u rolnice, tj. u ružice.
  • Ovako napravljene ružice stavljaju se u sredinu pleha.
  • Sada svaki od 16 delova uvijati u kiflicu, ali tako da se uvija samo uz jednu stranu trougla.
  • Ovako savijene kiflice, ređati u podmazan, okrugli pleh, prečnika 26 cm. Kiflice ređati širim delom uz obod pleha a u sredinu četiri ružice.
  • Ovako složenu pogaču, ostaviti da naraste. Naraslo testo, pre pečenja, premazati umućenim jajetom i posuti susamom.
  • Pogaču peći na 180*C oko 45 minuta.

Napomene

Ovo je takođe recept, za još jednu, od mnogobrojnih masnih pogača na mom sajtu, koji jednostavno morate probati, jer, stvarno ne bih znala kako rečima da opišem njen ukus i miris. Pored toga, ovo može biti i izazov za mnoge mlade domaćice…samo pratite recept i eto pogače na stolu.
Poslovica za danas:
-“ Ko prezire hleb, kupi sa stola mrvice.“- 
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Pogače. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Dozvoljena memorija za slike: 4 MB.