Nutela iznenađenje
Sastojci
- 200 gr brašna mekog
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 110 gr putera ili margarina
- 100 gr kristal šećera
- 100 gr braon šećera
- 1 celo jaje
- 200 gr čokolade za kuvanje
- 1 kesica vanile
- prstohvat soli
Ostalo:
- 16-18 kašičica nutele
Uputstvo
- Započnite sa nutela punjenjem. Na plato ili drvenu dasku stavite foliju ili papir za pečenje, pa kašičicom vadite porcije nutele i stavljajte na plato. Potrebno je oko 16-18 kašičica nutele.
- Plato sa nutelom staviti u zamrzivač da se zamrzne, jer će se tako lakše praviti keksići.
- Čokoladu izmrviti na sitne komade u secku ili je iseckati.
- Brašno pomešati sa sodom i solju.
- U većoj činiji, dobro umutiti puter sa obe vrste šećera, dok ne postane penasto. Dodati jaje i vanilu pa još jednom izmiksati.
- Postepeno dodavati brašno i umesiti testo. Na kraju dodati seckanu čokoladu i sve još jednom dobro umesiti.
- Rernu uključiti na 180*C.
- Izvaditi smrznutu nutelu iz zamrzivača i početi sa pravljenjem keksa.
- Uzeti malo testa, napraviti lopticu između dlanova, malo je spljoštiti pa na nju stavti jedan komad smrznute nutele.
- Sada polako skupite krajeve testa, sataviti sa svih strana i ponovo napraviti lopticu između dlanova. Blago je spljoštit i ređati u pleh obložen papirom za pečenje.
- U plehu praviti malo veći razmak između keksa jer dosta narastaju.
- Keks peći otprilike 14-16 minuta.
- Ohlađen keks držati u zatvorenoj posudi.
Napomene
Umesto seckane čokolade, možete koristiti čokoladne granule. Razlika je jedino što su one krupnije, pa testo ostane svetle boje, samim tim i keks bude svetliji a na mestima gde se granula istopila ima tamniju „fleku“. Što se punjenja tiče, najbolje bi bilo da se koristi isključivo nutela, ostali kremovi ne ostanu tečni unutra kada se keks ispeče. A koliko je ovaj keks ukusan, saznaćete jedino ako ga napravite, drugi način ne postoji.
Poslovica za danas:
-“ Kada te napadne priča, pomogni se ćutnjom.“-
Lajkujte nas: