Grčka musaka

Grčka musaka

Ukupno vreme1 hr 30 mins
Kategorija: Ručak
Kuhinja: Grčka
Keyword: Grčka, musaka, plavi, patlidžan, mleveno, meso, bešamel

Sastojci

  • 2 srednja plava patlidžana
  • 300 gr mlevenog mesa
  • 2 glavice crnog luka
  • 100 ml tomatina
  • so, začin, biber, peršun i origano

Bešamel:

  • 70 gr putera
  • 70 gr brašna
  • 600-700 ml mleka
  • so, biber

Uputstvo

  • Patlidžane oprati i iseći na kolutove debljine jednog prsta.
  • Isečen patlidžan složiti na plato i posoliti. Ostaviti tako da odstoji oko pola sata da pusti vodu.
  • Za to vreme crni luk iseći na sitne kockice i izdinstati. Dodati mleveno meso pa pržiti sve zajedno. Na pola, dodati tomatino i pržiti dok tečnost ne ispari. Na kraju, može se dodati par čenova sitno iseckanog belog luka. Posoliti, dodati mleveni biber, začin i origano po ukusu.
  • Neko u fil dodaje cimet ili orašče, ja nisam, a vi možete da probate.
  • Patlidžan ocediti od tečnosti koju je pustio i svaki kolut uvaljati u brašno. Sipati par kapi ulja u tiganj, poređati patlidžan i ispržiti ga sa obe strane. Povaditi patlidžan iz tiganja pa za drugu turu opet sipati par kapi ulja.
  • Isprženi patlidžan poređati na dno i sa strane pekača, vatrostalne činije ili neke tepsije.
  • Na patlidžan izručiti fil od mesa.
  • Sada spremiti bešamel. U šerpicu staviti puter da se istopi. Dodati brašno i pržiti par sekundi pa polako dodavati po malo mleka, sve vreme mešajući žicom da se ne stvore grudvice.
  • Bešamel posoliti, dodati biber i kuvati dok se ne zgusne.
  • Musaku odmah preliti vrućim bešamelom.
  • Ko voli, može u bešamel dodati malo kačkavalja ili nekog drugog sira.
  • Musaku ubaciti u rernu zagrejanu na 170 – 180*C i peći oko 40 minuta.
  • Pečenu musaku ostaviti da odstoji oko pola sata pa tek onda seći i služiti.

Napomene

„Mala insana“, što u prevodu znači  „luda jabuka“, je bio naziv za patlidžan u renesansnoj Italiji. E pa evo recepta za Grčku musaku od „lude jabuke“ tj. od plavog patlidžana, koju sam prvi put jela tek prošle godine, a onda sam počela i da je pravim. Šta da vam kažem, odlična je, a kao što vidite, vrlo laka i jednostavna za pravljenje. Ostaje i sutradan sočna i ukusna, može da se konzumira i hladna, može da se podgreva bez bojazni da će da promeni ukus. 
Poslovica za danas:
-“ Lud je onaj, koji se želi odreći onoga što ima, nadajući se da će dobiti ono što nema.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Ručak. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Dozvoljena memorija za slike: 4 MB.