Patlidžane oprati i iseći na kolutove debljine jednog prsta.
Isečen patlidžan složiti na plato i posoliti. Ostaviti tako da odstoji oko pola sata da pusti vodu.
Za to vreme crni luk iseći na sitne kockice i izdinstati. Dodati mleveno meso pa pržiti sve zajedno. Na pola, dodati tomatino i pržiti dok tečnost ne ispari. Na kraju, može se dodati par čenova sitno iseckanog belog luka. Posoliti, dodati mleveni biber, začin i origano po ukusu.
Neko u fil dodaje cimet ili orašče, ja nisam, a vi možete da probate.
Patlidžan ocediti od tečnosti koju je pustio i svaki kolut uvaljati u brašno. Sipati par kapi ulja u tiganj, poređati patlidžan i ispržiti ga sa obe strane. Povaditi patlidžan iz tiganja pa za drugu turu opet sipati par kapi ulja.
Isprženi patlidžan poređati na dno i sa strane pekača, vatrostalne činije ili neke tepsije.
Na patlidžan izručiti fil od mesa.
Sada spremiti bešamel. U šerpicu staviti puter da se istopi. Dodati brašno i pržiti par sekundi pa polako dodavati po malo mleka, sve vreme mešajući žicom da se ne stvore grudvice.
Bešamel posoliti, dodati biber i kuvati dok se ne zgusne.
Musaku odmah preliti vrućim bešamelom.
Ko voli, može u bešamel dodati malo kačkavalja ili nekog drugog sira.
Musaku ubaciti u rernu zagrejanu na 170 - 180*C i peći oko 40 minuta.
Pečenu musaku ostaviti da odstoji oko pola sata pa tek onda seći i služiti.