Đulbastije

Đulbastije

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Ručak
Kuhinja: Srpska
Keyword: Mleveno, meso, bešamel, ćufte

Sastojci

Đulbastije:

  • 500 gr mlevenog mesa
  • 400 gr krompira
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 celo jaje
  • 2 kašike brašna
  • so, začin, biber

Bešamel sos:

  • 100 gr margarina
  • 2-3 kašike brašna
  • 500 ml mleka
  • 200 ml neutralne pavlake
  • so i začin

Uputstvo

Đulbastije:

  • Crni luk sitno iseckati. Krompir oljuštiti i izrendati na krupno. Beli luk očistiti i izgnječiti kroz presu. Sve dodati mlevenom mesu. Takođe, dodati jaje, brašno, so, začin i biber pa sve zajedno umesiti dobro rukom. Ostaviti malo u frižider da se ukusi sjedine.
  • Od mesa oblikovati đulbastije, tj.praviti loptice malo veće nego za ćufte i blago ih spljoštiti između dlanova.
  • Svaku đulbastiju ispržiti sa obe strane na malo ulja. Đulbastije ne treba pržiti do kraja, već samo da porumene sa obe strane.
  • Pržene đulbastije složiti u vatrostalnu činiju ili u neki pekač.

Bešamel:

  • U šerpicu staviti margarin da se istopi. Dodati brašno, izmešati, propržiti samo par trenutaka pa naliti mleko i neutralnu pavlaku, posoliti i dodati začin. Mešati sve vreme žicom ili varjačom, dok bešamel ne provri. Ukoliko volite, u bešamel možete dodati šaku rendanog kačkavalja ili nekog drugog sira.
  • Gotov bešamel preliti preko đulbastija. Odozgo posuti seckani peršun.
  • Đulbastije poklopiti i peći na 220*C oko pola sata, zatim otklopiti pa pustiti jos petnaestak minuta da se zapeku.

Napomene

Ovo jelo sam prvi put probala kod moje prijateljice Bilje i usledilo je, ništa manje nego oduševljenje. Đulbastije su zaista preukusne, mekane, sočne…nema toga, kome se đulbastije neće svideti. Obzirom na to, da se vrlo lako i brzo spremaju, domaćice moje, evo od mene, jedne ideje za današnji ručak…za prilog i salatu se snađite same.
Poslovica za danas:
-“ Nevolja podstiče snalažljivost.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Ručak. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Dozvoljena memorija za slike: 4 MB.