Crni luk sitno iseckati. Krompir oljuštiti i izrendati na krupno. Beli luk očistiti i izgnječiti kroz presu. Sve dodati mlevenom mesu. Takođe, dodati jaje, brašno, so, začin i biber pa sve zajedno umesiti dobro rukom. Ostaviti malo u frižider da se ukusi sjedine.
Od mesa oblikovati đulbastije, tj.praviti loptice malo veće nego za ćufte i blago ih spljoštiti između dlanova.
Svaku đulbastiju ispržiti sa obe strane na malo ulja. Đulbastije ne treba pržiti do kraja, već samo da porumene sa obe strane.
Pržene đulbastije složiti u vatrostalnu činiju ili u neki pekač.
Bešamel:
U šerpicu staviti margarin da se istopi. Dodati brašno, izmešati, propržiti samo par trenutaka pa naliti mleko i neutralnu pavlaku, posoliti i dodati začin. Mešati sve vreme žicom ili varjačom, dok bešamel ne provri. Ukoliko volite, u bešamel možete dodati šaku rendanog kačkavalja ili nekog drugog sira.
Gotov bešamel preliti preko đulbastija. Odozgo posuti seckani peršun.
Đulbastije poklopiti i peći na 220*C oko pola sata, zatim otklopiti pa pustiti jos petnaestak minuta da se zapeku.
Napomene
Ovo jelo sam prvi put probala kod moje prijateljice Bilje i usledilo je, ništa manje nego oduševljenje. Đulbastije su zaista preukusne, mekane, sočne...nema toga, kome se đulbastije neće svideti. Obzirom na to, da se vrlo lako i brzo spremaju, domaćice moje, evo od mene, jedne ideje za današnji ručak...za prilog i salatu se snađite same.Poslovica za danas:-" Nevolja podstiče snalažljivost."-