Kolač sa ukusom knedli
Sastojci
- 1 litar mleka
- 16 kašika šećera kristal
- 13 kašika griza
- 70 gr putera ili margarina
- 1 celo jaje
Fil:
- 700 gr šljiva očišćenih od koštica
- 2-3 kašike džema od šljiva
- 1 kesica vanile
Ostalo:
- 200 gr prezli
- 100 gr šećera kristal
- malo ulja za prženje prezli
Uputstvo
- Na malo ulja ispržiti prezle. Dodati šećer, promešati i ostaviti da se ohladi.
Fil:
- Šljive oprati, očistiti i iseći na polovine ili četvrtine. Staviti ih u šerpu i kratko prodinstati da odmeknu. Ukoliko volite slađi kolač, možete dodati 3 – 4 kašike šećera.
- Kada su šljive gotove, dodati vanilu i džem i sve dobro izmešati. Ostaviti da se ohladi.
- Od litar mleka odvojiti malo, a ostatak staviti da provri. U odvojenu količinu mleka staviti griz i šećer pa promešati. Smesu dodati u provrelo mleko i kuvati dok se ne zgusne uz stalno mešanje.
- Kada je griz skuvan, skloniti sa ringle. Dodati jedno celo jaje i puter i sve dobro izmešati.
- Pleh dimenzija 20 x 30 cm podmazati uljem pa kolač ređati na sledeći način:
- Polovinu prezli izručiti i rasporediti po plehu. Na prezle sipati polovinu skuvanog griza.
- Preko griza rasporediti celu količinu fila a preko fila rasporediti drugu polovinu griza.
- Na griz sipati drugu polovinu prezli i ravnomerno rasporediti preko griza.
- Kolač ostaviti da se dobro ohladi i stegne pa seći na kocke i poslužiti.
Napomene
Evo recepta za kolač, koji svojim ukusom veoma podseća na knedle sa šljivama. Pravi se veoma lako i brzo, ostaje mekan i sočan i sutradan. Ako ste od onih osoba, koje vole knedle sa šljivama, onda će vam se ovaj kolač veoma dopasti. Napravite ga jednom, pravićete ga stalno.
Poslovica za danas:
-“ Ako zatvorite vrata svim manama, i istina će ostati napolju.“-
Lajkujte nas: