Marokanske štanglice

Marokanske štangle

Ukupno vreme1 hr 10 mins
Kategorija: Dessert
Kuhinja: Srpska
Keyword: Štangle, polumeseci, žute, orasi, marokanske

Sastojci

Kora:

  • 4 komada belanca
  • 150 gr putera
  • 150 gr šećera u prahu
  • 150 gr oraha mlevenih
  • 75 gr brašna mekog

Prvi fil:

  • 4 komada žumanca
  • 125 gr šećera u prahu

Drugi fil:

  • 100 gr oraha mlevenih
  • 100 gr šećera kristal
  • 100 gr putera
  • 100 ml mleka vrelog

Za posipanje:

  • 1 šaka oraha mlevenih

Uputstvo

  • Umutiti puter, šećer i orahe. U umućeno dodati sneg od belanaca, sve polako izmešati varjačom i na kraju dodati brašno pa opet polako izmešati dok se smesa ne ujednači.
  • Smesu izručiti u podmazan pleh i ubaciti u zagrejanu rernu.
  • Kada je skoro pečena, izvaditi iz rerne i preko sipati prvi fil (umućena žumanca sa šećerom)
  • Pleh vratiti u rernu i ispeći kolač do kraja tj. samo da se fil od žumanaca malo prosuši i uhvati koricu po vrhu.
  • Preko ispečenog i ohlađenog kolača premazati drugi fil, napravljen tako što ćete orahe i šećer popariti vrelim mlekom i u to dodati puter pa sve lepo izmešati da se sjedini. Vrelo mleko sipati po malo u šećer i orahe da se ne bi previše razredio fil. Ako nije potrebno, ne sipati svih 100ml mleka.
  • Gotov kolač posuti mlevenim orasima, seći na štanglice kao ja, ili modlom za polumesece i poslužiti.

Napomene

Ovakvu harmoniju ukusa u ustima ćete retko osetiti. Prelep kolač, nezaobilazan na slavskoj trpezi, a sasvim sigurno prvi nestaje sa tacne među masom ostalih kolača. Mogu vam reći i to da odlično ide uz čašu dobrog, crnog vina.
Poslovica za danas:
-“ Vinograd ne ište molitve već motike.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Dezert. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here