Tulumbe

Tulumbe

Ukupno vreme1 hr 10 mins
Kategorija: Dessert
Kuhinja: Turska
Keyword: tulumbe, agda, sirup

Sastojci

  • 500 ml mleka
  • 1 šoljica vode
  • 1 šoljica ulja
  • 300 gr brašna mekog
  • 5 celih jaja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • ulje za prženje

Agda:

  • 1 litar vode
  • 750 gr šećera kristal

Uputstvo

Testo:

  • Prvo moram da objasnim da ne ide svih 500 ml mleka, već se od pola litra mleka odaspe jedna šoljica a umesto te šoljice mleka doda se jedna šoljica vode.
  • E sada kad smo to razjasnili, u tu mešavinu mleka i vode sipati ulje, prstohvat soli i sve zajedno staviti na ringlu da provri.
  • Skinuti sa ringle i dodati brašno i prašak za pecivo. Sve zajedno dobro izmešati varjačom. i ostaviti da se ohladi.
  • Dok se testo hladi, spremiti agdu na sledeći način: Skuvati vodu i šećer malo ređe nego za slatko. Po želji možete dodati nekoliko kolutova limuna. i ostaviti sa strane da se hladi.
  • E sad nastavljamo sa pripremom testa. U ohlađenu smesu dodati jedno celo jaje pa mutiti mikserom da se smesa ujednači. Postupak ponoviti sa ostalim jajima. Bitno je da se posle svakog dodatog jajeta umuti smesa da se ujednači.
  • Ovaj postupak možete uraditi i tako što ćete umutite belanca, dodati žumanca pa ovako umućena jaja dodavati kašiku po kašiku u skuvanu i ohlađenu smesu a sve vreme mutiti mikserom.
  • Ovom smesom napuniti špric za tulumbe i na vrelo ulje istiskivati tulumbe dužine oko 8 cm.
  • Tulumbe pržiti sa svih strana ali na umerenoj vatri da ne bi izgorele.
  • Pržene tulumbe vaditi u dublji sud, vatrostalnu činiju ili neku tepsiju i ostaviti da se ohlade.
  • Ohlađene tulumbe preliti ohlađenim sirupom, pustiti da malo odstoje i upiju sirup pa poslužiti.

Napomene

Ovo je još jedan recept kojim sam zamenila moj stari. Kada probate ove tulumbe, koji god recept da imate, zamenićete ga ovim, verujte mi. Ovako spremljene tulumbe rastu kao kvasac dok se prže, izdašne su, mekane, testo se ne drobi prilikom jela a nisu ni žilave kako po nekim receptima umeju da budu. Idemo odmah u kuhinju drage moje jer danas je dan da probate nešto novo, 
Poslovica za danas:
-“ Razmišljajte samo o današnjem danu, juče je prošlo a sutra još nije došlo.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Dezert. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here