Marokanske štangle
Sastojci
Kora:
- 4 komada belanca
- 150 gr putera
- 150 gr šećera u prahu
- 150 gr oraha mlevenih
- 75 gr brašna mekog
Prvi fil:
- 4 komada žumanca
- 125 gr šećera u prahu
Drugi fil:
- 100 gr oraha mlevenih
- 100 gr šećera kristal
- 100 gr putera
- 100 ml mleka vrelog
Za posipanje:
- 1 šaka oraha mlevenih
Uputstvo
- Umutiti puter, šećer i orahe. U umućeno dodati sneg od belanaca, sve polako izmešati varjačom i na kraju dodati brašno pa opet polako izmešati dok se smesa ne ujednači.
- Smesu izručiti u podmazan pleh i ubaciti u zagrejanu rernu.
- Kada je skoro pečena, izvaditi iz rerne i preko sipati prvi fil (umućena žumanca sa šećerom)
- Pleh vratiti u rernu i ispeći kolač do kraja tj. samo da se fil od žumanaca malo prosuši i uhvati koricu po vrhu.
- Preko ispečenog i ohlađenog kolača premazati drugi fil, napravljen tako što ćete orahe i šećer popariti vrelim mlekom i u to dodati puter pa sve lepo izmešati da se sjedini. Vrelo mleko sipati po malo u šećer i orahe da se ne bi previše razredio fil. Ako nije potrebno, ne sipati svih 100ml mleka.
- Gotov kolač posuti mlevenim orasima, seći na štanglice kao ja, ili modlom za polumesece i poslužiti.
Napomene
Ovakvu harmoniju ukusa u ustima ćete retko osetiti. Prelep kolač, nezaobilazan na slavskoj trpezi, a sasvim sigurno prvi nestaje sa tacne među masom ostalih kolača. Mogu vam reći i to da odlično ide uz čašu dobrog, crnog vina.
Poslovica za danas:
-“ Vinograd ne ište molitve već motike.“-
Lajkujte nas: