Ružice

Ružice

Ukupno vreme1 hr 30 mins
Kategorija: Dessert
Kuhinja: Srpska
Keyword: Kolač, ružice, džem

Sastojci

Testo:

  • 2 šolje mleka mlakog
  • 1 kockica svežeg kvasca
  • 2-3 kašike šećera kristal
  • 200 gr masti svinjske
  • 3 žumanceta
  • 500 gr brašna mekog

Ostalo:

  • 4-5 kašika džema po izboru
  • 50 gr prah šećera za posipanje

Uputstvo

  • Izmešati mleko, šećer i kvasac i pustiti da naraste.
  • Kada naraste, dodati mast i žumanca. Mutiti smesu dok se ne izjednači pa dodati brašno i zamesiti testo.
  • Od testa praviti loptice, malo veće od oraha.
  • Svaku lopticu rastanjiti između dlanova i na sredinu staviti pola kašičice džema.
  • Skupiti prstima sa svih strana u ružicu.
  • Ružice složiti u pleh (oblozen papirom za pečenje)
  • Peći na 200*C oko 15 minuta ili dok ne porumene.
  • Pečene ružice posuti prah šećerom i služiti.
  • P.S. Od preostalih belanaca možete napraviti preukusne puslice čupavce a recept za njih možete naći takođe na mom sajtu.

Napomene

Evo jednog od onih starinskih recepata, evo kolača koji su još naše bake pravile u dobra stara vremena, kada sam ja bila dete. Nema ničeg lepšeg nego kada kuća miriše na vruće, pečene kolače. Uz dužno poštovanje receptima za kolače i torte, koje se umute, slože u kalup i posao gotov, prednost uvek dajem pečenim kolačima, ako ni zbog čega drugog a ono zbog mirisa koji se širi celom kućom. Neopisivo.
Poslovica za danas:
-“ Bolje obići šumu nego na prečcu vuka sresti.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Dezert. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here