Ružice
Sastojci
Testo:
- 2 šolje mleka mlakog
- 1 kockica svežeg kvasca
- 2-3 kašike šećera kristal
- 200 gr masti svinjske
- 3 žumanceta
- 500 gr brašna mekog
Ostalo:
- 4-5 kašika džema po izboru
- 50 gr prah šećera za posipanje
Uputstvo
- Izmešati mleko, šećer i kvasac i pustiti da naraste.
- Kada naraste, dodati mast i žumanca. Mutiti smesu dok se ne izjednači pa dodati brašno i zamesiti testo.
- Od testa praviti loptice, malo veće od oraha.
- Svaku lopticu rastanjiti između dlanova i na sredinu staviti pola kašičice džema.
- Skupiti prstima sa svih strana u ružicu.
- Ružice složiti u pleh (oblozen papirom za pečenje)
- Peći na 200*C oko 15 minuta ili dok ne porumene.
- Pečene ružice posuti prah šećerom i služiti.
- P.S. Od preostalih belanaca možete napraviti preukusne puslice čupavce a recept za njih možete naći takođe na mom sajtu.
Napomene
Evo jednog od onih starinskih recepata, evo kolača koji su još naše bake pravile u dobra stara vremena, kada sam ja bila dete. Nema ničeg lepšeg nego kada kuća miriše na vruće, pečene kolače. Uz dužno poštovanje receptima za kolače i torte, koje se umute, slože u kalup i posao gotov, prednost uvek dajem pečenim kolačima, ako ni zbog čega drugog a ono zbog mirisa koji se širi celom kućom. Neopisivo.
Poslovica za danas:
-“ Bolje obići šumu nego na prečcu vuka sresti.“-
Lajkujte nas: