Go Back

Srce sa sirom

Ukupno vreme2 hrs
Kategorija: Peciva, Testa
Kuhinja: Srpska
Keyword: pecivo, sir, slano, testo, pogačice, kiflice, doručak, večera, srce

Sastojci

Testo:

  • 250 ml jogurta
  • 100 ml mleka
  • 125 ml ulja
  • 1 celo jaje
  • 1/2 kockice svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • oko 650 gr brašna

Ostalo:

  • 200 gr krem sira za premazivanje
  • 1 jaje premazivanje
  • susam za posipanje

Uputstvo

  • Umesiti lepo, glatko testo, od gore navedenih sastojaka. Pokriti krpom i ostaviti na toplo mesto, da testo naraste i duplira se.
  • Kada je testo naraslo, podeliti ga na 18 loptica, svaku malo premesiti i ostaviti ih desetak minuta da odmore.
  • Sada svaku lopticu rastanjti u krug oklagijom, što tanje, pa premazati sirom.
  • Uviti testo u rolat.
  • Rolat preklopiti na pola.
  • Na preklopljenoj strani, makazama napraviti rez, dužine dva prsta otprilike.
  • Rukom malo spljoštiti testo, isečeni deo razdvojiti, a donji deo malo skupiti, da bi se dobio oblik srca.
  • Ovako dobijena srca, ređati u pleh obložen papirom za pečenje. Ostaviti 40 minuta, da narastu. Premazati svako srce umućenim jajetom, posuti susamom i peći na 200*C oko pola sata.
  • Poslužiti vruće.

Napomene

Testo za sve kiflice, pogačice, rolnice itd..su manje više ista. Razlikuju se uglavnom oblici peciva, a ima ih stvarno mnogo. Ljudska mašta nema kraja, pa tako od svakog peciva, može da se napravi i svaki oblik, da bude što zanimljiviji i privlačniji. Tako i ova srca, izgledaju veoma atraktivna i privlačna i prosto ne možete da odolite a da ih ne probate. Naravno, podrazumeva se da je ukus fenomenalan, o tome ne treba ni da se diskutuje.
Poslovica za danas:
-" Gde se jedna vrata zatvore, otvore se druga."-