Crni i beli luk, sitno iseckati i izdinstati na ulju. Dodati mleveno meso, pa sve zajedno ispržiti. Ostaviti da se ohladi.
Posebno u ciniju sipati prezle, dodati malo vode i zamesiti rukom. Vodu dodavati po malo, dok se prezle ne natope.
Šargarepu iseckati na kockice i skuvati u malo slane vode. Grašak takođe obariti.
U natopljene prezle dodati dva jajeta i pavlaku i izmešati. Zatim dodati ispržen fil od mesa, skuvan grašak i šargarepu, brašno, prašak za pecivo i začine po ukusu, pa sve dobro izmešati varjačom.
Kalup za kuglof podmazati uljem, pa složiti slaninu ili pršutu po dnu i okolo kalupa.
U kalup, na složenu slaninu, sipati pola smese. Kuvana jaja složiti u krug, preko smese i blago ih pritisnuti u smesu. Preko jaja sipati ostatak smese i lepo poravnati.
Kuglof peći na 180*-200*C oko sat vremena.
Pečeni kuglof ostaviti u kalupu da se malo prohladi, pa ga prevrnuti na tanjir.
Ukoliko se kuglof služi za ručak, iseći ga mlakog, a ako je spremljen kao predjelo, pustiti da se potpuno ohladi pa iseći i poslužiti.