Umutiti ulje i šećer dok se sav šećer ne rastopi. Dodati izrendanu koru od jednog limuna, vanilin šećer i brašna toliko da se zamesi lepo glatko testo.
Testo staviti na brašnom posut sto i rasklagijati na 5 mm debljine. Vanilice vaditi modlom ili malom čašicom za rakiju, ređati u pleh i peći na 180*C oko 15-20 minuta. Paziti da vanilice ne pregore, potrebno je da ostanu svetle, skoro bele, kao na slici.
Pečene vanilice spajati džemom po ukusu i odmah valjati u prah šećer.
Napomene
Moja majka je uvek govorila da se Krsna Slava ne može zamisliti bez vanilica i ja se toga striktno pridržavam. Lepota vanilica je u njihovoj jednostavnosti, u tome što su kao i vino, što duže stoje to su lepše, ukusnije i mekše. Ne dozvolite da se tradicija ugasi, neka se na vašoj slavskoj trpezi, među svim onim "fensi" kolačima, nađe kraljica slavskih kolača "vanilica".Poslovica za danas:-" Naša najveća slava nije u tome da nikada ne padnemo, već da se svaki put, kada padnemo, podignemo."-