Za pravljenje đumbirka, najlakše i najbrže je, praviti ga u električnom secku. Druga varijanta je vodenica za meso.
Đumbir oljuštiti tankim oštrim nožićem. Iseći ga na manje komade, ubaciti u secka i uključiti na par trenutaka, da se đumbir malo usitni.
Limun potopiti u vodu, sat vremena, potom ga dobro oprati ispod mlaza vode. Odseći vrhove i iseći na manje kocke. Izvaditi koštice od limuna i takođe ubaciti u secka, sa već samlevenim đumbirom. Limun se melje sa sve korom, zato bi najbolje bilo da se koristi "Bio" varijanta, ali ga bez obzira, ipak dobro oprati. Secka ponovo uključiti na 20-30 sekundi, da se limun i đumbir samelju.
U samlevenu smesu dodati med, secka zatvoriti i ponovo uključiti na 20-30 sekundi, da se smesa dobro sjedini i samelje.
Ukoliko nemate secka, može da posluži i vodenica za mlevenje mesa. Ako to radite na vodenici za meso, jednostavno sameljite đumbir i limun, i na kraju pomešajte sa medom.
Samlevenu smesu odmah sipati u staklenu teglu, zatvoriti i ostaviti u frižider.
Poželjno bi bilo da đumbirko odstoji par dana u frižideru, pre nego što počne da se konzumira, ali nije pogrešno ni ako počne da se uzima odmah, od sledećeg jutra.
Važna napomena:Svako jutro, na prazan želudac, uzimati po jednu veliku kašiku đumbirka.Đumbirko ne sme da dođe u dodir sa metalom, zato je potrebno uzimati ga isključivo plastičnom ili drvenom kašikom.Đumbirka obavezno držati u frižideru.Kada ste potrošili celu količinu, napraviti novu turu đumbirka i nastaviti sa uzimanjem.Nije potrebno praviti pauzu između dve ture.Ukoliko ste u drugom stanju ili dojite, nije poželjno uzimati đumbirka.