Zatim dodati mleko i otopljenu čokoladu, pa još jednom sve izmiksati.
Na kraju dodati brašno, gustin i prstohvat soli, pa umesiti lepo, glatko testo. Testo mesiti špatulom ili varjačom, jer je dosta lepljivo i mekano.
Testom napuniti špric ili kesu za šlag, staviti rebrasti nastavak i na pleh obložen papirom za pečenje, istiskati keks u obliku duplog slova "S"(kao na slici). Za formiranje keksa, može se koristiti i špric za tulumbe.
Keks peći na 180*C oko desetak minuta.
Kada se keks ohladio, sledi dekoracija. Napraviti glazuru od čokolade za kuvanje i ulja, pa jedan kraj keksa umakati u glazuru i odmah posipati seckanim bademom. Ostaviti da se glazura ohladi i stegne.
Napomene
Bliži se i Nova godina i Božić, pa u skladu sa praznicima i sa hladnim, zimskim danima, vreme je da se kućom raširi miris keksa i medenjaka, miris cimeta, badema, lešnika... Evo načina da kvalitetno provedete vreme sa svojom decom ili unucima, mesite i napravite keks zajedno, jer jednog dana, kada odrastu, rado će se sećati tog pretprazničnog vremena. Uposlite te njihove male rukice i gledajte kako se sreća širi kućom, baš kao i miris vašeg keksa.Poslovica za danas:-" Jedna od najsrećnijih stvari koja vam se može desiti u životu jeste srećno detinjstvo.“