Šljive oprati, svaku prepoloviti i izvaditi koštice. Očišćene šljive staviti u širu šerpu ili pekač, pa preliti šećerom.
Ovako spremljene šljive mogu se ostaviti na hladno da prenoće, a mogu se kuvati odmah.
Šerpu ili pekač sa šljivama i šećerom poklopiti i staviti u rernu, zagrejanu na 250*C. Posle pola sata skinuti poklopac i vratiti u rernu.
Kada je kožica počela da se odvaja od šljive, izvaditi pekač, izmiksati šljive, običnim ili štapnim mikserom, pa vratiti u rernu. Pre toga odvaditi 2-3 kašičice pekmeza na tacnicu, ohladiti i proveriti gustinu, pa na osnovu toga odrediti koliko još treba kuvati pekmez.
Pred kraj kuvanja, izvaditi pekmez iz rerne i dodati ekstrat ruma po ukusu. Sve dobro izmešati i vratiti u rernu na par minuta.
Vruć pekmez sipati u tegle, zatvarati metalnim zatvaračem i tegle okretati naopako. Posle 15-20 minuta, okrenuti tegle na pravu stranu i ostaviti da se pekmez ohladi.