Šljive oprati. Svaku prepoloviti, izvaditi košticu i ubaciti u malo veću šerpu. Odozgo sipati šećer.
Ovako spremljene šljive, mogu odmah da se kuvaju, a mogu se kuvati i sutradan. U tom slučaju, šerpu pokriti krpom i ostaviti na hladno mesto ili u frižider, pa sutradan skuvati pekmez.
Ja sam ga kuvala odmah. Znači, spremite ovako šljive i odmah na ringlu. Šljive će pustiti sok, pa na početku ne mora stalno da se meša.
Kada su šljive skroz odmekle i kada kožica počne da se odvaja od mesa, skloniti sa ringle, pa štapnim ili običnim mikserom, izmiksati smesu. Ukoliko više volite pekmez sa ljuskama, onda to uradite običnim mikserom, u suprotnom upotrebite štapni mikser pa ujednačite smesu do kraja.
Vratiti na ringlu i skuvati do kraja, a gde je kraj odlučiite sami. Čim vratite na ringlu, stavite 2-3 kašičice pekmeza na tacnicu, pa u frižider da se prohladi. Tako ćete najbolje proveriti gustinu, a onda, ako hoćete gušći, kuvajte još malo ili ako volite ređi, skinite odmah sa ringle.
Kada je pekmez skuvan, dodati 1-2 kesice vanile i cimeta po ukusu. Promešati i pustiti da se kuva još par minuta, sve vreme mešajući, da se ukusi potpuno sjedine. Sada je pekmez gotov i sledi poslednja etapa.
Vruć pekmez sipati u tegle, zatvarati original zatvaračem i okretati naopako. Ostaviti ovako obrnute tegle, 15-20 minuta, zatim ih okrenuti na pravu stranu i ostaviti da se skroz ohlade.
Pekmez čuvati na suvom i tamnom mestu.