Umutiti dobro šećer, puter, jaja i na vrh noža cimeta. Kada je smesa umućena, dodati orahe i suvo grožđe, izmešati, pa na kraju dodati brašno i griz i izmešati da se smesa izjednači.
Smesu izručiti u podmazan pleh, dimenzija 20 x 30 cm i peći na 200*C oko pola sata.
Dok se kolač peče, skuvati agdu, odnosno sirup. U šerpu sipati šećer i vodu, pustiti da vri nekoliko trenutaka i ostaviti da se ohladi.
Kada je kolač ispečen, dok je još vruć, preliti ga sirupom i ostaviti da se ohladi i upije agdu.
Ohlađen kolač iseći na kocke ili trouglove i poslužiti.
Napomene
Evo jedne brzinske baklave. Ukus nije isti kao kod prave baklave ali je jednako dobar. Recept je iz jedne stare knjigice sa receptima, a zašto se zove baš Banjalučka baklava, zaista ne znam.Poslovica za danas:-"Čitanje neke dobre knjige korisno je po zdravlje kao i telesno vežbanje.”-