Banjalučka baklava

Banjalučka baklava

Ukupno vreme30 mins
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Bosna
Keyword: Baklava, orasi, griz, agda, sočan, preliven, sirup

Sastojci

  • 300 gr šećera kristal
  • 150 gr putera, margarina ili masti
  • 4 cela jajeta
  • 150 gr melevenih oraha
  • 150 gr suvog grožđa
  • 230 gr brašna
  • 150 gr griza
  • malo cimeta

Preliv ili agda:

  • 300 gr šećera kristal
  • 2 čaše vode

Uputstvo

  • Umutiti dobro šećer, puter, jaja i na vrh noža cimeta. Kada je smesa umućena, dodati orahe i suvo grožđe, izmešati, pa na kraju dodati brašno i griz i izmešati da se smesa izjednači.
  • Smesu izručiti u podmazan pleh, dimenzija 20 x 30 cm i peći na 200*C oko pola sata.
  • Dok se kolač peče, skuvati agdu, odnosno sirup. U šerpu sipati šećer i vodu, pustiti da vri nekoliko trenutaka i ostaviti da se ohladi.
  • Kada je kolač ispečen, dok je još vruć, preliti ga sirupom i ostaviti da se ohladi i upije agdu.
  • Ohlađen kolač iseći na kocke ili trouglove i poslužiti.

Napomene

Evo jedne brzinske baklave. Ukus nije isti kao kod prave baklave ali je jednako dobar. Recept je iz jedne stare knjigice sa receptima, a zašto se zove baš Banjalučka baklava, zaista ne znam.
Poslovica za danas:
-„Čitanje neke dobre knjige korisno je po zdravlje kao i telesno vežbanje.”-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Kolači. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here