Banjalučka baklava
Sastojci
- 300 gr šećera kristal
- 150 gr putera, margarina ili masti
- 4 cela jajeta
- 150 gr melevenih oraha
- 150 gr suvog grožđa
- 230 gr brašna
- 150 gr griza
- malo cimeta
Preliv ili agda:
- 300 gr šećera kristal
- 2 čaše vode
Uputstvo
- Umutiti dobro šećer, puter, jaja i na vrh noža cimeta. Kada je smesa umućena, dodati orahe i suvo grožđe, izmešati, pa na kraju dodati brašno i griz i izmešati da se smesa izjednači.
- Smesu izručiti u podmazan pleh, dimenzija 20 x 30 cm i peći na 200*C oko pola sata.
- Dok se kolač peče, skuvati agdu, odnosno sirup. U šerpu sipati šećer i vodu, pustiti da vri nekoliko trenutaka i ostaviti da se ohladi.
- Kada je kolač ispečen, dok je još vruć, preliti ga sirupom i ostaviti da se ohladi i upije agdu.
- Ohlađen kolač iseći na kocke ili trouglove i poslužiti.
Napomene
Evo jedne brzinske baklave. Ukus nije isti kao kod prave baklave ali je jednako dobar. Recept je iz jedne stare knjigice sa receptima, a zašto se zove baš Banjalučka baklava, zaista ne znam.
Poslovica za danas:
-„Čitanje neke dobre knjige korisno je po zdravlje kao i telesno vežbanje.”-
Lajkujte nas: