Mleveni mak prokuvati sa malo mleka. Mleko dodavati po malo, da se mak ne bi previše razredio. Dovoljno je samo da se mak malo pokvasi.
Posebno umutiti žumanca sa šećerom.
Kada se mak malo prohladi, dodati umućena žumanca i izmešati da se sjedine sastojci.
Posebno umutiti belanca u čvrst sneg, pa ga dodati smesi od maka i blago, varjačom mešati da se smesa izjednači.
Polovinu testa rasklagijati, namotati na oklagiju i prebaciti u podmazan pleh, dimenzija 20 x 30 cm. Koru izbockati viljuškom da se ne bi odigla od dna prilikom pečenja.
Preko kore izručiti fil od maka. Fil će biti malo tečniji, ali to neka vas ne brine, tako treba.
Drugu polovinu testa takođe rasklagijati, obmotati oko oklagije i prebaciti u pleh preko fila. Oštrim nožem blago zaseći gornju koru na kocke željene veličine. Ne pritiskati previše da fil, koji je malo ređi, ne bi izašao na površinu.
Peći na 200*C oko pola sata. Obavezno čačkalicom proveriti da li je kolač pečen.
Ohlađenu pitu iseći na kocke, po tragovima, posuti obilato prah šećerom i poslužiti.