Go Back

Jafa kolač

Ukupno vreme1 hr 30 mins
Kategorija: Desert
Kuhinja: Srpska
Keyword: Kolač, jafa, pomorandža

Sastojci

Kora:

  • 2 cela jajeta
  • 24 kašike šećera
  • 24 kašike ulja
  • 24 kašike mleka
  • 24 kašike brašna mekog
  • 1 kesica praška za pecivo

Fil:

  • 200 gr šećera kristal
  • 200 ml vode
  • 1 cela pomorandža
  • 4 kašike džema od kajsije
  • 2 kašike ulja

Glazura:

  • 100 gr čokolade za glazuru
  • 3 kašike ulja

Uputstvo

  • Umutiti gore navedene sastojke za koru pa od te smese ispeći jednu veliku i jednu malu koru.
  • Veću koru ostaviti celu a manju izdrobiti kad se ohladi i ostaviti za fil.

Fil:

  • Staviti vodu i šećer da provri. Ostaviti da se ohladi.
  • Pomorandžu ubaciti u secka ili blender pa usitniti sa sve korom.
  • Kada se sirup malo prohladio u njega ubaciti izmiksanu pomorandžu, džem od kajsije, dve kašike ulja i izmrvljenu manju koru i sve zajedno, dobro umutiti mikserom.
  • Ovako spremljen fil sipati preko kore i poravnati.
  • Istopiti čokoladu sa uljem i preliti preko kolača. Ostaviti da se ohladi i stegne pa poslužiti.

Napomene

Jafa kolač ili jafa keks je jedan od omiljenih kolača u svakoj kući. Prelepog ukusa, sočan, mekan a pomorandža mu daje poseban ukus. Vrlo se lako napravi pa zato drage moje hajde na posao.
Poslovica za danas:
-" U nevolji ne treba plakati nego leka tražiti."-