Jafa kolač
Sastojci
Kora:
- 2 cela jajeta
- 24 kašike šećera
- 24 kašike ulja
- 24 kašike mleka
- 24 kašike brašna mekog
- 1 kesica praška za pecivo
Fil:
- 200 gr šećera kristal
- 200 ml vode
- 1 cela pomorandža
- 4 kašike džema od kajsije
- 2 kašike ulja
Glazura:
- 100 gr čokolade za glazuru
- 3 kašike ulja
Uputstvo
- Umutiti gore navedene sastojke za koru pa od te smese ispeći jednu veliku i jednu malu koru.
- Veću koru ostaviti celu a manju izdrobiti kad se ohladi i ostaviti za fil.
Fil:
- Staviti vodu i šećer da provri. Ostaviti da se ohladi.
- Pomorandžu ubaciti u secka ili blender pa usitniti sa sve korom.
- Kada se sirup malo prohladio u njega ubaciti izmiksanu pomorandžu, džem od kajsije, dve kašike ulja i izmrvljenu manju koru i sve zajedno, dobro umutiti mikserom.
- Ovako spremljen fil sipati preko kore i poravnati.
- Istopiti čokoladu sa uljem i preliti preko kolača. Ostaviti da se ohladi i stegne pa poslužiti.
Napomene
Jafa kolač ili jafa keks je jedan od omiljenih kolača u svakoj kući. Prelepog ukusa, sočan, mekan a pomorandža mu daje poseban ukus. Vrlo se lako napravi pa zato drage moje hajde na posao.
Poslovica za danas:
-“ U nevolji ne treba plakati nego leka tražiti.“-
Lajkujte nas: