Mleko sipati u šerpu i staviti na ringlu da provri. Dodati so i sve vreme mešati, da se mleko ne bi uhvatilo za dno šerpe.
Kada je mleko provrilo, smanjiti vatru, dodati polovinu soka od limuna i nastaviti sa kuvanjem, sve vreme mešajući. Posle minut, dodati i drugu polovinu soka od limuna i nastaviti sa kuvanjem, dok ne počnu da se stvaraju grudvice od mleka. Ja sam kuvala otprilike nekih 3-4 minuta.
Uzeti malo veću cediljku, pa preko nje raširiti gazu, duplo savijenu. Kada su se u mleku odvojile grumuljice i surutka, procediti ga kroz gazu. Gazu skupiti sa sve četiri strane i uvrnuti, tako da se formira polulopta i ostaviti tako da se potpuno ocedi i ohladi.
Ohlađen, sada već sir, izvaditi iz gaze i prevrnuti na tanjir. Možete ga dodatno posoliti, ako volite slanije. Sir možete odmah poslužiti ili od njega napraviti jednu ukusnu i domaću gibanicu.