Domaći sir na brzinu

Domaći sir na brzinu

Ukupno vreme15 mins
Kategorija: Prilog
Kuhinja: Srpska
Keyword: sir, mleko, limun, brzo,

Sastojci

  • 2 litra mleka
  • 1 kašika soli
  • isceđen sok od 2 limuna

Uputstvo

  • Mleko sipati u šerpu i staviti na ringlu da provri. Dodati so i sve vreme mešati, da se mleko ne bi uhvatilo za dno šerpe.
  • Kada je mleko provrilo, smanjiti vatru, dodati polovinu soka od limuna i nastaviti sa kuvanjem, sve vreme mešajući. Posle minut, dodati i drugu polovinu soka od limuna i nastaviti sa kuvanjem, dok ne počnu da se stvaraju grudvice od mleka. Ja sam kuvala otprilike nekih 3-4 minuta.
  • Uzeti malo veću cediljku, pa preko nje raširiti gazu, duplo savijenu. Kada su se u mleku odvojile grumuljice i surutka, procediti ga kroz gazu. Gazu skupiti sa sve četiri strane i uvrnuti, tako da se formira polulopta i ostaviti tako da se potpuno ocedi i ohladi.
  • Ohlađen, sada već sir, izvaditi iz gaze i prevrnuti na tanjir. Možete ga dodatno posoliti, ako volite slanije. Sir možete odmah poslužiti ili od njega napraviti jednu ukusnu i domaću gibanicu.

Napomene

Ovo je recept za jedan brzinski, domaći i preukusan sir. Ako vam za bilo šta zatreba sir, a nemate ga, možete ga imati za pola sata na svom stolu. Probajte i uverite se.
Poslovica za danas:
-„Iza gladne godine, dođe i sita.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Prilog. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here