Kajzerice mekane kao pamuk
Sastojci
- 2 komada kuvanog krompira srednje veličine
- 230 ml mlake vode
- 2 kašičice šećera
- 1/2 kockice kvasca
- 2 kašičice soli
- 30 ml ulja
- 500 gr brašna
Uputstvo
- U mlaku vodu dodati kvasac i šećer, izmešati i ostaviti da se kvasac aktivira.
- Za to vreme kuvani krompir dobro izgnježditi, da ne bude grudvica.
- U aktiviran kvasac dodati izgnježden krompir, so i ulje, pa sve dobro izmešati.
- Na kraju dodati brašno i umesiti testo. Radnu površinu posuti brašnom, prebaciti testo na nju, pa mesiti još par minuta.
- Vanglicu u kojoj ste mesili, premazati uljem i vratiti testo u nju. Pokriti krpom i ostaviti na toplo mesto da naraste i duplira se.
- Naraslo testo izručiti na radnu površinu, formirati valjak i iseći na 6 delova. Svaki deo blago premesiti, samo koliko da se formira kajzerica (mala pogačica) i ređati u pleh, obložen papirom za pečenje.
- Pokriti krpom i ostaviti oko 20 minuta da narastu.
- Kajzerice peći na 180*C oko pola sata.
Napomene
Kaže meni moja kuma Jela, ovo moraš da probaš, nisam jela lepši i mekši hleb. Eto ja ga odmah proba i da vam kažem, skoro nisam brže i lakše umesila hleb za ručak, ali zato nikada do sada nisam umesila mekši hleb. A umesila sam hlebova i hlebova. Jedva sačuvah jednu kajzericu za sutradan, samo da proverim da li i sutradan isto toliko mekan…ali bukvalno je ostala ista.
Poslovica za danas:
-“ Sadašnjost je tačka koja je upravo prošla.“-
Lajkujte nas: