Go Back

Kajzerice mekane kao pamuk

Ukupno vreme2 hrs
Kategorija: Hleb, Pogače
Kuhinja: Srpska
Keyword: hleb,pogača,slano,ručak,krompir,kvasac

Sastojci

  • 2 komada kuvanog krompira srednje veličine
  • 230 ml mlake vode
  • 2 kašičice šećera
  • 1/2 kockice kvasca
  • 2 kašičice soli
  • 30 ml ulja
  • 500 gr brašna

Uputstvo

  • U mlaku vodu dodati kvasac i šećer, izmešati i ostaviti da se kvasac aktivira.
  • Za to vreme kuvani krompir dobro izgnježditi, da ne bude grudvica.
  • U aktiviran kvasac dodati izgnježden krompir, so i ulje, pa sve dobro izmešati.
  • Na kraju dodati brašno i umesiti testo. Radnu površinu posuti brašnom, prebaciti testo na nju, pa mesiti još par minuta.
  • Vanglicu u kojoj ste mesili, premazati uljem i vratiti testo u nju. Pokriti krpom i ostaviti na toplo mesto da naraste i duplira se.
  • Naraslo testo izručiti na radnu površinu, formirati valjak i iseći na 6 delova. Svaki deo blago premesiti, samo koliko da se formira kajzerica (mala pogačica) i ređati u pleh, obložen papirom za pečenje.
  • Pokriti krpom i ostaviti oko 20 minuta da narastu.
  • Kajzerice peći na 180*C oko pola sata.

Napomene

Kaže meni moja kuma Jela, ovo moraš da probaš, nisam jela lepši i mekši hleb. Eto ja ga odmah proba i da vam kažem, skoro nisam brže i lakše umesila hleb za ručak, ali zato nikada do sada nisam umesila mekši hleb. A umesila sam hlebova i hlebova. Jedva sačuvah jednu kajzericu za sutradan, samo da proverim da li i sutradan isto toliko mekan...ali bukvalno je ostala ista.
Poslovica za danas:
-" Sadašnjost je tačka koja je upravo prošla."-