Lažna krempita

Lažna krempita

Lažna krempita

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: krempita,lisnato,testo,griz,brz,jeftin,

Sastojci

  • 1 pakovanje lisnatog testa

Fil:

  • 1 litar mleka
  • 1 celo jaje
  • 200 gr šećera
  • 160 gr griza
  • 2 kesice vanile
  • 250 gr putera ili margarina

Uputstvo

  • Ispeći koru od lisnatog testa na uobičajen način. Ukoliko testo nije rastanjeno, rastanjiti ga oklagijom na dimenzije 30×40 cm. Ispečenu koru izvaditi iz rerne, posuti celu šećerom u prahu i vratiti u rernu na 5-6 minuta, da se šećer karamelizuje. Ostaviti koru da se ohladi.
  • Umutiti jaje, šećer, vanilu, malo mleka i griz. Ostatak mleka staviti da provri, pa dodati umućenu smesu i skuvati griz do kraja, dok se ne zgusne. Potrebno je 3-4 minuta kuvanja otprilike. Skuvan fil ostaviti da se ohladi.
  • Kada se fil ohladio, dodati puter ili margarin u dobro sve izmiksati.
  • Ispečenu koru iseći na dimenzije 20×30 cm i staviti u odgovarajući pleh. Preko kore rasporediti spremljen fil.
  • Ostatke od kore staviti u plastičnu kesu i izmrviti. Ovim mrvicama posuti ceo kolač i ostaviti ga da se potpuno ohladi i stegne.
  • Ohlađen kolač iseći i poslužiti.

Napomene

Jedan veoma brz, lagan i preukusan kolač. Ova slatka korica, od karamelizovanog lisnatog testa, daje mu posebnu slast i aromu. Naravno, umesto lisnatog testa, uvek možete iskoristiti keks kao podlogu, ukoliko nemate vremena za pečenje kore.
Poslovica za danas:
-“ Sreća je nešto što sami stvarate.  Zapamtite to.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Kolači. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here