Lažna krempita
Lažna krempita
Sastojci
- 1 pakovanje lisnatog testa
Fil:
- 1 litar mleka
- 1 celo jaje
- 200 gr šećera
- 160 gr griza
- 2 kesice vanile
- 250 gr putera ili margarina
Uputstvo
- Ispeći koru od lisnatog testa na uobičajen način. Ukoliko testo nije rastanjeno, rastanjiti ga oklagijom na dimenzije 30×40 cm. Ispečenu koru izvaditi iz rerne, posuti celu šećerom u prahu i vratiti u rernu na 5-6 minuta, da se šećer karamelizuje. Ostaviti koru da se ohladi.
- Umutiti jaje, šećer, vanilu, malo mleka i griz. Ostatak mleka staviti da provri, pa dodati umućenu smesu i skuvati griz do kraja, dok se ne zgusne. Potrebno je 3-4 minuta kuvanja otprilike. Skuvan fil ostaviti da se ohladi.
- Kada se fil ohladio, dodati puter ili margarin u dobro sve izmiksati.
- Ispečenu koru iseći na dimenzije 20×30 cm i staviti u odgovarajući pleh. Preko kore rasporediti spremljen fil.
- Ostatke od kore staviti u plastičnu kesu i izmrviti. Ovim mrvicama posuti ceo kolač i ostaviti ga da se potpuno ohladi i stegne.
- Ohlađen kolač iseći i poslužiti.
Napomene
Jedan veoma brz, lagan i preukusan kolač. Ova slatka korica, od karamelizovanog lisnatog testa, daje mu posebnu slast i aromu. Naravno, umesto lisnatog testa, uvek možete iskoristiti keks kao podlogu, ukoliko nemate vremena za pečenje kore.
Poslovica za danas:
-“ Sreća je nešto što sami stvarate. Zapamtite to.“-
Lajkujte nas: