Hleb sa sremušem
Sastojci
Testo:
- 400 gr brašna
- 1/2 kockice kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 150 ml mleka
- 50 gr margarina
- 1 celo jaje
Smesa od sremuša:
- 70 gr sremuša
- 100 gr margarina
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
Uputstvo
- Umesiti testo od gore navedenih sastojaka. Pokriti krpom i ostaviti na toplo mesto, da naraste i duplira se.
- Za to vreme spremiti smesu od sremuša.
- Sremuš, margarin, so i biber, samleti u električnom secku, da se dobije fina kremasta smesa. Ovu smesu možete napraviti i dan, dva ranije, prebaciti u posudu sa poklopcem i držati u frižideru do upotrebe.
- Naraslo testo premesiti i podeliti na male loptice, otprilike 12-15 komada.
- Smesu istopiti na tihoj vatri, pa svaku lopticu umočiti u smesu od sremuša i ređati u pleh dimenzija 10 x 18 cm. Pleh može biti i malo veći, ali nikako manji.
- Loptice od testa slagati u 2-3 reda i ostaviti pola sata da narastu.
- Hleb peći na 200*C oko pola sata.
Napomene
Vreme je sremuša, a svi znamo koliko je sremuš zdrav. Iskoristite ovu zdravu travu i napravite jedan od najlepših hlebova koje sam u životu jela.
Poslovica za danas:
-„Ljut čovek otvara usta, a zatvara oči.“-
Lajkujte nas: